Αποσύρεται η επίμαχη απόφαση που υπέγραφαν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τον τρόπο έναρξης ιατρικής ειδικότητας σε συγκεκριμένους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας. Η απόφαση σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, «κατεβάζοντας» τους νοσοκομειακούς γιατρούς σήμερα σε κινητοποιήσεις.

Την απόσυρση της απόφασης επιβεβαίωσε σήμερα ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του (Σκάι). «Έχω ενημερώσει την κ. Παγώνη εδώ και δυο – τρεις εβδομάδες ότι η σχετική απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας εξετάσεων για την ειδικότητα θα αποσυρθεί. Συγκεκριμένα η σχετική απόφαση για την απόσυρσή της υπογράφτηκε χθες. Δεν είμαι αξιωματικά αρνητικός σε μία τέτοια μεταρρύθμιση, αλλά τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ιατρική κοινότητα. Ενώ τους έχω πει ότι έχει αποσυρθεί, εκείνοι προχωρούν σε στάση εργασίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα προβλήματα αυτά δεν θα λυθούν με στάσεις εργασίας», σημείωσε συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που παίρνει πίσω η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προβλεπόταν η επιλογή των ειδικευόμενων για τις περιπτώσεις ειδικοτήτων με μεγάλη αναμονή να γίνεται από ειδική επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, η επίμαχη απόφαση προέβλεπε η 14μελής Επιτροπή – αποτελούμενη κυρίως από καθηγητές Ιατρικών Σχολών, διευθυντές κλινικών ΕΣΥ και τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας – να επιλέγει υποψηφίους για το 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή τις εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους. Επιπλέον, προβλέπονταν εξετάσεις κάθε τέσσερις μήνες.

Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ) αντέδρασαν έντονα σε αυτό τον τρόπο έναρξης της ιατρικής ειδικότητας, προχωρώντας σήμερα σε στάση εργασίας (09:00-12:00) και κινητοποίηση στις 10:00 στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Ειδήσεις σήμερα:

Φαρμακευτική δαπάνη: Σήμερα η συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακοβιομηχανίες – Ποια είναι η ατζέντα

Καινοτόμα φάρμακα: Τι τα εμποδίζει να φτάσουν στα χέρια των ασθενών

Περισσότερα Κέντρα Υγείας με λιγότερο προσωπικό – Το παράδοξο που ζημιώνει τους πολίτες