Μετά τη δημοσίευση της λίστας που περιλαμβάνει αυξήσεις τιμών σε 461 σκευάσματα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσίευσε και τη λίστα όσων δεν παίρνουν αύξηση, παρά τα σχετικά αιτήματα από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, πρόκειται για 537 κωδικούς φαρμάκων για τους οποίους απορρίφθηκε η αναπροσαρμογή τιμής. Μάλιστα, ο Οργανισμός καλεί τις εταιρείες για τυχόν σχόλια μέχρι και την 1η Ιουλίου. Στις αιτίες που αναφέρονται ως λόγοι απόρριψης αύξησης της τιμής των εν λόγω φαρμάκων είναι συνηθισμένες οι εξής: Δεν τεκμηριώνονται λόγοι υγείας, δε βρέθηκαν τιμές σε χώρες ή το φάρμακο έχει τιμή ίση ή υψηλότερη από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Τα κριτήρια που επεξεργάστηκαν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ πριν καταλήξουν στα φάρμακα που θα λάβουν αύξηση τιμής είναι:

– Πόσο απέχουν από την τιμή που θα έπρεπε να έχουν. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.
– Πόσο μοναδικά είναι με βάση τη δραστική ουσία και τη φαρμακοτεχνική τους μορφή.
– Πόσο είναι το μερίδιο αγοράς.
Εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη κάλυψη μέσω ΙΦΕΤ.

Με βάση τα δύο αρχεία που έχε δημοσιεύσει ο ΕΟΦ, προκύπτει ότι 998 σκευάσματα βρίσκονταν σε αιτήσεις για να αυξηθούν οι τιμές τους. Υπενθυμίζεται ότι για 461 κωδικούς φαρμάκων, έχουν δημοσιευτεί οι νέες τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διαφορά μεγάλη – έως και κατά 357% – σε σχέση με τις έως σήμερα τιμές. Σκοπός είναι να παραμείνουν στην αγορά σκευάσματα που λόγω χαμηλών τιμών ήταν δυσεύρετα και δεν συνέφερε τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν.

Οι εταιρείες που έχουν ενστάσεις μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή 28/6. Στη συνέχεια θα γίνουν αναπροσαρμογές τιμών όπου χρειάζεται ώστε να προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων.

Από προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αύξηση της δαπάνης από τις υψηλότερες τιμές, προκύπτει επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, δηλαδή αύξηση στη συμμετοχή τους. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά τη διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης και των ενστάσεων από την πλευρά των εταιρειών, είναι πολύ πιθανό τα σκευάσματα στη λίστα να λάβουν περαιτέρω αύξηση και η δαπάνη να φτάσει περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φάρμακα που δεν παίρνουν αύξηση τιμής.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανασχηματισμός» στην Υγεία: Ποιες αλλαγές έρχονται σε Οργανισμούς και φορείς

Τι και πότε αλλάζει στις ιατρικές ειδικότητες – Σε κινητοποιήσεις οι νοσοκομειακοί γιατροί

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσο θα αμείβονται γιατροί και φαρμακοποιοί για τις προληπτικές εξετάσεις