Προς υλοποίηση οδεύει το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του Υπουργείου Υγείας, αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που απευθύνεται στους πολίτες από 50 έως 69 ετών.

Η ΗΔΙΚΑ δημοσίευσε πρόσκληση δήλωσης συμμετοχής φαρμακείων, γιατρών ειδικότητας γαστρεντερολόγου/ενδοσκόπου καθώς και μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας οι οποίες διαθέτουν γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο ή/και διαγνωστικών εργαστηρίων με παθολογοανατομικό τμήμα, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους για κάθε στάδιο εφαρμογής του προγράμματος.

Η νέα δράση του Υπουργείου Υγείας που είναι υπό την ομπρέλα του συνολικότερου προγράμματος «Προλαμβάνω» έχει τέσσερα στάδια εφαρμογής:

1. Διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τους δικαιούχους. Η παράδοση στους δικαιούχους της δράσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit), καθώς και η συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων αυτών, γίνεται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

2. Επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο για κλινική αξιολόγηση, σε περίπτωση κατά την οποία προκύψει θετικό αποτέλεσμα από την αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test). Βάσει των αποτελεσμάτων της κλινικής αξιολόγησης θα υπάρχει παραπομπή για διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης.

3. Διενέργεια ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής, στην περίπτωση που από τη διαγνωστική κολονοσκόπηση ανευρεθoύν ένας ή περισσότεροι πολύποδες μεγέθους μικρότερου του ενός εκατοστού.

4. Διενέργεια βιοψίας, βάσει των αποτελεσμάτων της διαγνωστικής κολονοσκόπησης.

Αμοιβές φαρμακοποιών, γιατρών και παρόχων

Η δράση των προληπτικών εξετάσεων έχει συνολικό προϋπολογισμό 41.651.358 ευρώ και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι τιμές αποζημίωσης των φαρμακοποιών, των γιατρών και των διαγνωστικών που συμμετέχουν ορίζονται ως εξής:

· Για τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test kit), ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει αριθμό κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και να είναι τεχνολογίας iFOB ή FIT, ποσό που ανέρχεται σε 8 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

· Για τη συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit), ποσό που ανέρχεται σε 3 ευρώ πλέον Φ.Π.Α, ανά δικαιούχο.

· Για τη διενέργεια κλινικής αξιολόγησης από τον γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο, ποσό που ανέρχεται σε 30 ευρώ, ανά δικαιούχο, το οποίο καταβάλλεται αυτοτελώς, εφόσον ο δικαιούχος δεν υποβληθεί σε διαγνωστική κολονοσκόπηση.

· Για την προμήθεια καθαρτικού για την προετοιμασία του δικαιούχου πριν από τη διενέργεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης, ποσό που ανέρχεται κατά ανώτατο όριο σε 13,50 ευρώ πλέον Φ.Π.Α, ανά δικαιούχο.

· Για τη διενέργεια της διαγνωστικής κολονοσκόπησης από τον γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο, ποσό που ανέρχεται σε 140 ευρώ, ανά δικαιούχο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η πρόκληση μέθης, καθώς και η αποζημίωση της κλινικής αξιολόγησης.

· Για τη διενέργεια ενδοσκοπικής πολυποδεκτομής από τον γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο, ποσό που ανέρχεται σε 10 ευρώ, ανά δικαιούχο, ανεξαρτήτως του αριθμού των αφαιρουμένων πολυπόδων.

· Για τη διενέργεια βιοψίας, ποσό που ανέρχεται σε 30 ευρώ, ανά δικαιούχο, ανεξαρτήτως του αριθμού των ληφθέντων ανά δικαιούχο δειγμάτων.

Τονίζεται ότι τα παραπάνω ποσά αφορούν στην αποζημίωση από το κράτος των εμπλεκόμενων στην υλοποίηση του προγράμματος φορέων. Οι δικαιούχοι πολίτες δεν πληρώνουν τίποτα και επωφελούνται από τη δράση εντελώς δωρεάν. Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΗΔΙΚΑ και σε συνέχεια ανακοινώσεων της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη – υπεύθυνης για τα προγράμματα Δημόσιας Υγείας – η έναρξη των εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου τοποθετείται χρονικά μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το τρίτο στη σειρά που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Έχουν προηγηθεί οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για γυναίκες από 45 έως 74 ετών καθώς και η δράση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που απευθύνεται σε γυναίκες από 21 έως 65 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Αυξάνονται τα κρούσματα στους κάτω των 50 – Τρία ανησυχητικά συμπτώματα

Καρκίνος μαστού: Ένα SMS σώζει ζωές – Το μήνυμα μιας γυναίκας που σώθηκε από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το πρόγραμμα που θέτει σε προτεραιότητα την Υγεία των Ελλήνων