Επιμένουν οι ακτινοδιαγνώστες στην αμοιβή τους για συνταγογράφηση σκιαγραφικών, παρότι Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουν ότι δεν προβλέπεται οι πολίτες να πληρώνουν για συνταγογράφηση.

«Μόλις πριν ένα μήνα τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές εξετάσεις αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς Ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο αυτό εντάχθηκε σε ΦΕΚ ήδη από το έτος 2011, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικές Επιτροπής του ΕΟΦ από το έτος 2009, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία. Η επιστημονική εταιρεία δε κοινοποιεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Ευάγγελου Κατσίκη, που προκύπτει μετά από διεξοδική ανάλυση της ισχύουσας νομοθεσίας και των αρχών της ιατρικής δεοντολογίας.

«Η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό Ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής για την ιατρική αυτή πράξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη.

Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό Ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών προϊόντων», γράφει η εν λόγω γνωμοδότηση.

Στην ίδια γνωμοδότηση επισημαίνεται, επίσης, ότι «ουδεμία ιατρική πράξη προβλέπεται χωρίς αμοιβή (πέραν των ειδικά αναφερόμενων στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας) διότι αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση την ρητή πρόβλεψη αυτού, στο άρθρο 19 του οποίου ορίζεται ότι ο ιατρός πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του με αμοιβή οπωσδήποτε εύλογη και σε αναλογία με την έκταση της ιατρικής πράξης».

Τα παραπάνω δεν βρίσκουν σύμφωνους τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας. Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών από ακτινοδιαγνώστες, πηγές του Υπουργείου Υγείας σημείωναν ότι είναι λανθασμένη θεώρηση από τους ίδιους τους γιατρούς να ζητούν 10 ευρώ από τους πολίτες για τη συνταγογράφηση.

άλιστα, έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα αναφέρει συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση του εργαστηρίου με τον ΕΟΠΥΥ, το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο δηλώνει ότι αποδέχεται να αμείβεται με το κάθε φορά ισχύον Κρατικό Τιμολόγιο. «Πέραν αυτής, απαγορεύεται να ζητήσει ή να εισπράξει οποιαδήποτε επιπλέον αμοιβή από τον ασφαλισμένο. Η είσπραξη οποιασδήποτε αμοιβής από τον ασφαλισμένο ή τους οικείους του για συμπλήρωση ή υποκατάσταση του κρατικού τιμολογίου, ρητά απαγορεύεται», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ασθενείς εξαιρούνται από την καταβολή ενός και τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για διαγνωστικές εξετάσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για τον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας στο «Γεννηματάς» – Τι καταγγέλλει

Νέο νομοσχέδιο υγείας: Αντιδράσεις από ιδιώτες γιατρούς και υγειονομικούς – Πού διαφωνούν