Μια σειρά από εκκρεμότητες, κάποιες από τις οποίες «περίμεναν» να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές, έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο Υγείας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις που έχουν ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Σε αναμονή είναι όμως και διαρθρωτικές κινήσεις, κατά βάση στον τομέα του φαρμάκου. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών περιμένουν εδώ και καιρό συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για να ενημερωθούν για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης τους πρώτους μήνες του 2024 και κατά πόσο τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο έχουν λειτουργήσει θετικά ως προς τη συγκράτηση της δαπάνης. Η συνάντηση φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες.

Οι εταιρείες θεωρούν τη δαπάνη και κατά συνέπεια το clawback του 2023 ως ένα μεγάλο «πονοκέφαλο» που τους δημιουργεί οικονομική δυσχέρεια. Υπενθυμίζεται ότι το κράτος δίνει περίπου 2,8 δις ευρώ (συνολική φαρμακευτική δαπάνη) και οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν για το 2023 περίπου 3,6 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2022 η αύξηση των επιστροφών υπολογίζεται στα 700 εκατ. Ευρώ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν και οι αυξήσεις τιμών 812 κωδικών φαρμάκων, όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr. Η πρωτοβουλία του Υπουργείου έχει ως στόχο να δώσει κίνητρο στις εταιρείες να κρατήσουν πολύ φθηνά φάρμακα, πλην όμως μοναδικά και απαραίτητα για μια σειρά παθήσεων, στην ελληνική αγορά.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και Προσωπικός γιατρός

Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί είναι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Τον Μάρτιο ξεκίνησε η δυνατότητα απογευματινών χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, μιας νέας επιλογής που δόθηκε στους πολίτες. Τα πλεονεκτήματά των απογευματινών χειρουργείων είναι η αποφυγή της μεγάλης αναμονής για πρωινή επέμβαση στο ΕΣΥ, ενώ την ίδια ώρα συμφέρουν οικονομικά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως ένας μεγάλος αριθμός περιστατικών που περιμένουν επί μήνες για χειρουργείο – περίπου 50.000 – θα εξυπηρετηθούν δωρεάν σε απογευματινό χειρουργείο, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κίνηση αυτή θα αποσυμφορήσει σημαντικά τη λίστα χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Σχετικό αίτημα έχει διαβιβαστεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η έγκρισή του. Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα να υπάρχουν καλά νέα στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Η ηγεσία της Αριστοτέλους  ανεβάζει ταχύτητα και σε ό,τι αφορά στην επόμενη φάση του Προσωπικού Γιατρού. Ο Υπουργός Υγείας έχει αναφέρει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν «σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, που θα ψηφιστούν μετά τις ευρωεκλογές».

Σήμερα, στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 3.525 γιατροί, από τους οποίους οι 2.211 είναι από τον δημόσιο τομέα και οι 1.314 από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, σε Προσωπικό Γιατρό έχει εγγραφεί το 56,6% των πολιτών. Το Υπουργείο Υγείας έχει κάνει δεκτή την πρόταση των ιδιωτών γιατρών, σύμφωνα με την οποία εκτός από τις «δεξαμενές» γιατρών που θα μπορούν να προσφέρουν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, οι τελευταίοι μπορούν, επίσης, να επιλέγουν όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό θέλουν, αλλά θα τον πληρώνουν.

Οι επιλογές γιατρών που θα είναι δωρεάν Προσωπικοί Γιατροί είναι οι εξής: α) Γιατροί του δημοσίου, β) ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες, γ) αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε στην πρόσφατη περιοδεία της ότι ενισχύεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έρχονται 1.375 προσλήψεις.

Ένα ακόμη βήμα για το «ανοιχτό» ΕΣΥ που προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι η συμμετοχή στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων από ιδιώτες γιατρούς που…μπαίνουν στα νοσοκομεία. Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε τέλος Απριλίου και ήρθε μετά το νόμο διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που έως σήμερα απαγορευόταν. Η έκδοση διευκρινιστικής Υπουργικής Απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία έχει τοποθετηθεί χρονικά μετά τις Ευρωεκλογές και πλέον αναμένεται.

Διαβάστε επίσης:

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Ενισχύονται με 1.375 προσλήψεις οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αγαπηδάκη από την Κάρπαθο: «Προληπτικές εξετάσεις σε κάθε νησί με Κινητές Μονάδες Υγείας»