Αυξάνονται οι τιμές σε 812 σκευάσματα, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις Ευρωεκλογές, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για περιορισμό των ελλείψεων φαρμάκων.

Από τις αρχές του 2024 ξεδιπλώνεται ένας συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου που έχει ως σκοπό τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και την αντιμετώπιση του πολυπαραγοντικού προβλήματος των ελλείψεων. Υπενθυμίζεται πως ήδη επιχειρείται συγκράτηση της δαπάνης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ειδικά σε ό,τι αφορά στα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ). Επιπλέον, ελέγχεται στενά από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Φαρμάκων (ΕΟΠΥΥ) η συνταγογράφηση των γιατρών.

Στο επίπεδο των ελλείψεων, το Υπουργείο Υγείας έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς, η επόμενη φάση του οποίου θα είναι app στα κινητά των πολιτών για να εντοπίζουν εύκολα φάρμακα σε έλλειψη. Παράλληλα, στο επίκεντρο της πολιτικής αντιμετώπισης ελλείψεων μπαίνουν τα φθηνά και μοναδικά φάρμακα.

Με δεδομένο το υψηλό clawback (αυτόματες υποχρεωτικές επιστροφές) που καλούνται να καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας, δεν υπάρχει εμπορικό όφελος από την κυκλοφορία αυτών των φαρμάκων. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα. Βέβαια, οι αυξήσεις τιμών σημαίνουν και αύξηση της συμμετοχής των ασθενών σε αυτά.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά την επεξεργασία των αιτήσεων των φαρμακευτικών εταιρειών από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, αύξηση τιμής θα πάρουν 812 κωδικοί φαρμάκων. Δεν πρόκειται για 812 φάρμακα, καθώς πολλά είναι ίδια φάρμακα αλλά με διαφορετική φαρμακοτεχνική μορφή. Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτών των κωδικών αντιστοιχεί σε περίπου 200 δραστικές ουσίες.

Από προσομοίωση που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αύξηση της δαπάνης από τις υψηλότερες τιμές, προκύπτει επιβάρυνση κατά περίπου 30 εκατ.ευρώ, με τα 10 εκατ.ευρώ να αφορούν στους ασθενείς, δηλαδή αύξηση στη συμμετοχή τους. Σημειώνεται ότι η τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων γίνεται με βάση τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης. Επομένως, για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή, ανεβαίνει στη χαμηλότερη, εάν είναι μεταξύ χαμηλότερης τιμής και του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων ανεβαίνει στον μέσο όρο, κ.ό.κ.

Τα κριτήρια που πληρούν τα φάρμακα για να λάβουν αύξηση τιμής είναι:

– Πόσο απέχουν από την τιμή που θα έπρεπε να έχουν.
– Πόσο μοναδικά είναι με βάση τη δραστική ουσία και τη φαρμακοτεχνική τους μορφή.
– Πόσο είναι το μερίδιο αγοράς.
– Εάν υπάρχει ή όχι μόνιμη κάλυψη μέσω ΙΦΕΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις τιμών θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Καταρχάς αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση τιμής. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν ενστάσεις και εφόσον υπάρχουν,  ενδέχεται οι τιμές να αναπροσαρμοστούν περαιτέρω προς τα επάνω. Συνεπώς, το εύρος τελικής επιβάρυνσης της δαπάνης κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατ.ευρώ.

Όλα τα παραπάνω είναι σε συνάρτηση με τη Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα (Critical Medicines Alliance) που υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια μορφή φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας και εξετάζει πώς η Ευρώπη μπορεί να φέρει επί εδάφους της ξανά την παραγωγή φαρμάκων. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, για να έχει μια εταιρεία κίνητρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, απαιτούνται σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις τιμών.

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Ποιες στρεβλώσεις οδηγούν στις ελλείψεις φαρμάκων – Τα μέτρα που προτείνει

Φαρμακοποιοί: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών

Φαρμακεία: Νέο app για τις εφημερίες στην Αττική