Σε ιδιώτη γιατρό, αντί γιατρό δημόσιας δομής, επιλέγουν να απευθυνθούν οι Έλληνες, όπως προκύπτει από το τρίτο μέρος της πανελλαδικής έρευνας της διαΝΕΟσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στην Υγεία, το Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία και φορείς Δημόσιας Υγείας) παρουσιάζει σημαντική μείωση ως προς τις θετικές αξιολογήσεις από τους πολίτες. Η μείωση είναι άνω των 10 μονάδων: από 45,9% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες το 2022 σε 32,2%.
Η έρευνα ασχολείται και με τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την περίθαλψή τους. Στην ερώτηση για το τι θα προτιμούσαν σε περίπτωση ανάγκης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται μοιρασμένοι μεταξύ του ιδιωτικού (46,4%) και του δημόσιου (51,2%) νοσοκομείου, με το τελευταίο, ωστόσο να έχει ένα καθαρό προβάδισμα. Αντίθετα, στην προτίμηση για προσωπικό γιατρό η τάση είναι αντίστροφη: 58,7% θα επέλεγαν να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό παρά σε γιατρό δημόσιας δομής.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τη δική τους υγεία. Η πλειοψηφία (58,1%) δηλώνει ότι κάνει προληπτικά τσεκ απ μία φορά τον χρόνο, ενώ εάν αθροιστεί αυτό το ποσοστό με εκείνους που δηλώνουν ότι κάνουν προληπτικές εξετάσεις ακόμα συχνότερα, περίπου 4 στους 5 Έλληνες υποστηρίζουν ότι εξετάζονται προληπτικά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Πιο σπάνια από μία φορά τον χρόνο κάνουν βασικές ιατρικές εξετάσεις περισσότερο οι άνδρες παρά οι γυναίκες, καθώς και οι μεσαίες και μικρότερες ηλικίες (κάτω από 54 ετών).
Οι καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων
Η έρευνα της διαΝΕΟσις περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία για τον τρόπο ζωής των Ελλήνων και τις καθημερινές του συνήθειες. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε μεγάλο βαθμό φορά ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο (92,7%), χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα (65,6%) και ζητά απόδειξη στις αγορές (64%).
Σε σημαντικό βαθμό, επίσης, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δηλώνουν ότι έρχονται σε επαφή με τη φύση (66,7%) και προσέχουν τη διατροφή τους (56,5%). Οι γυναίκες, όπως προκύπτει από την έρευνα είναι πιο προσεκτικές στη διατροφή τους. Το ίδιο και οι πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι ανήκουν σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα.
Ωστόσο, μόνο 37,2% δηλώνει ότι κάνει πολλή σωματική άσκηση. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες, τους πολίτες νεότερων ηλικιών, έως 39 ετών, και όσους έχουν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στο νοικοκυριό τους.
Ταυτόχρονα, 47,3% δηλώνει ότι καταναλώνει κρέας σε σημαντικό βαθμό, 21,9% ότι καπνίζει (περισσότερο από όλους οι ηλικίες 40-54), και μόλις 6,7% ότι καταναλώνει αλκοόλ καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: Θέλουμε το ΕΣΥ να είναι ελκυστικό και για νέους γιατρούς