Την αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών έχει προκαλέσει εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας που αλλάζει τον τρόπο έναρξης ιατρικής ειδικότητας σε συγκεκριμένους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας. Η επιλογή των ειδικευόμενων για τις περιπτώσεις ειδικοτήτων με μεγάλη αναμονή θα γίνεται από ειδική επιτροπή.

Η Επιτροπή θα επιλέγει υποψηφίους για το 20% των θέσεων κάθε εκπαιδευτικού κέντρου για τις ειδικότητες ή τις εξειδικεύσεις που έχουν αναμονή για διορισμό μεγαλύτερη του ενός έτους. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Επιτροπή Επιλογής για Έναρξη Ειδικότητας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) απαρτίζεται από 14 μέλη, κυρίως καθηγητές Ιατρικών Σχολών, διευθυντές κλινικών ΕΣΥ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, και έχει ως έργο τη διεξαγωγή και τη βαθμολόγηση σχετικού διαγωνισμού που θα επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις μήνες.

Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, οι εξετάσεις θα διενεργούνται τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο. Η επιλογή για την τοποθέτηση των υποψηφίων θα γίνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:
1. Βαθμός Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής (σε ποσοστό 50%).
2. Βαθμολογία του Διαγωνισμού Επιλογής (σε ποσοστό 50%).
3. Σειρά προτίμησης κάθε υποψηφίου. Κάθε υποψήφιος για ειδικότητα μπορεί να δηλώνει τρεις ειδικότητες και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα σε κάθε μια από τις δηλωθείσες ειδικότητες. Την ίδια στιγμή, κάθε υποψήφιος για εξειδίκευση μπορεί να δηλώνει μια εξειδίκευση και δύο Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Με τη νέα διαδικασία επιχειρείται η ταχύτερη απορρόφηση νέων γιατρών σε νοσοκομεία και ειδικότητες με ζήτηση. Πρόκειται κατά βάση για τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα των αστικών κέντρων όπου παρατηρούνται μεγαλύτερες αναμονές για ειδικότητα σε σχέση με τα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Διαφορετική οπτική απέναντι στις αλλαγές έχουν, όμως, οι νοσοκομειακοί γιατροί, που θεωρούν ότι θα ακολουθείται διαδικασία δύο ταχυτήτων και όχι κοινή για όλους τους υποψηφίους . «Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που γίνεται απόπειρα να τεθούν φραγμοί στην έναρξη ειδικότητας, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση επιλογής των «ημετέρων». Οι ευθύνες του προέδρου του ΚΕΣΥ αλλά και όλων αυτών που επιχειρούν να διαχειριστούν εργολαβικά το μέλλον των νέων γιατρών είναι τεράστιες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μία αιτία της αντίδρασης που έχει προκληθεί είναι ότι η ειδική Επιτροπή απαρτίζεται σε ένα μεγάλο μέρος της από Καθηγητές. «Οι γιατροί του ΕΣΥ είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, δεδομένου ότι η μεγάλη τους πλειοψηφία εκπαιδεύεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ με την δική μας ευθύνη και εποπτεία. Συγκεκριμένα, το 75% εκπαιδεύονται σε τμήματα του ΕΣΥ έναντι 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές. Οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, η οποία οφείλει να είναι ομότιμα υψηλού επιπέδου», προσθέτει η ΕΙΝΑΠ.

«Η επιχείρηση καταβαράθρωσης των δικαιωμάτων των νέων γιατρών πηγαίνει πάντα χέρι – χέρι με την επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων και καταβαράθρωσης του λαϊκού δικαιώματος στην δωρεάν δημόσια περίθαλψη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Τεράστιες ευθύνες έχουν και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών τόσο για τα μέτρα εμπορευματοποίησης της υγείας όσο και για την αποθράσυνση του μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού κατεστημένου».

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία

Νοσοκομεία: Γιατί παραιτούνται οι γιατροί – Πώς απαντά το υπουργείο Υγείας

Αναισθησιολόγοι: 10 προτάσεις των επιστημονικών εταιριών προς το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία