Εκπροσωπώντας την OsteoStrong® Ελλάδας, η Μυρτώ Μαυρολέων παρουσίασε «έναν προβληματισμό για μία πτυχή της υγείας μας που πολλές φορές παραμελούμε και, πιο συγκεκριμένα, τη μυοσκελετική υγεία».
Η κ. Μαυρολέων χαρακτήρισε τον ανθρώπινο σκελετό ένα πραγματικό θαύμα της φύσης και τους μύες κινητήρια δύναμη της ζωής μας, που μας επιτρέπει κάθε σχεδόν δραστηριότητα της καθημερινότητας, από έναν απλό περίπατο μέχρι τη σίτιση.
Τι είναι η μυοσκελετική υγεία;
«Φανταστείτε το σώμα ως ένα φανταστικό λούνα παρκ. Οι βόλτες είναι συναρπαστικές, τα παιχνίδια προσφέρουν ατελείωτη διασκέδαση, αλλά αν οι δοκοί στήριξης είναι αδύναμοι, όλο το πάρκο καταρρέει!» ανέφερε, παρομοιάζοντας τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους με τις δοκούς που συγκρατούν τα πάντα.
«Όλοι αυτοί οι βασικοί πυλώνες λειτουργούν ως ένα αλληλένδετο σύστημα, προσφέροντας μας την απαραίτητη στήριξη, ισορροπία και ευλυγισία για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις και να απολαμβάνουμε μια δραστήρια ζωή. Όταν αυτοί οι πυλώνες είναι δυνατοί και υγιείς, αισθανόμαστε ενεργοί, ανεξάρτητοι και ευτυχισμένοι» τόνισε.
Η κ. Μαυρολέων στάθηκε στη σημασία του δυνατού μυοσκελετικού συστήματος ως σημαντικής προϋπόθεσης της γενικότερης υγείας και ευζωίας.
Μυοσκελετικά προβλήματα
Η μυοσκελετική υγεία βάλλεται από το γήρας αλλά και τη δική μας αμέλεια, με συνέπειες όπως επίμονος πόνος, κινητική δυσλειτουργία και αστάθεια. «Δυστυχώς η λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία, με αποτέλεσμα την σαρκοπενία, την απώλεια μυϊκής δύναμης, την μείωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας, την μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της λιπώδους μάζας και την μείωση της οστικής πυκνότητας. Κατ΄επέκταση η σαρκοπενία και η οστεοπενία/οστεοπόρωση σχετίζονται με διάφορες ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως πτώσεις, κίνδυνο καταγμάτων, αδυναμία και θνησιμότητα» συμπλήρωσε.
Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητά μας, επιφέροντας πόνο και αναπηρία. Σύμφωνα με την κ. Μαυρολέων, ο μυοσκελετικός πόνος είναι η συχνότερη μορφή μη καρκινικού πόνου.
Περισσότερες από 150 διαφορετικές νόσοι επηρεάζουν τη μυοσκελετική υγεία με σημαντικότερες τις αρθρίτιδα και οστεοπενία/οστεοπόρωση, τις διαταραχές των μυών όπως η σαρκοπενία και άλλες διαταραχές των αρθρώσεων των οστών και των μυών όπως η σκολίωση, η κύφωση και η οστεοαρθρίτιδα.
Ο Μάϊος αποτελεί μήνας ευαισθητοποίησης για την οστεοπόρωση που:
- αφορά το 22,3% των γυναικών και το 6,9% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω στην Ελλάδα.
- σχετίζεται με περίπου 99.000 το 2019 -272 κατάγματα την ημέρα ή 11 κατάγματα την ώρα-, για τα οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21,9% μέχρι το 2034 (121.000 κατάγματα).
«Το κάταγμα ισχίου είναι η πιο σοβαρή συνέπεια της οστεοπόρωσης όσον αφορά στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Το 2019 η πιθανότητα κατάγματος ισχίου σε άνδρες και γυναίκες 50 ετών και άνω ήταν 8,0% και 15,8%, αντίστοιχα, τοποθετώντας την Ελλάδα σε υψηλή κατηγορία κινδύνου πανευρωπαϊκά για τους άνδρες και τη μεσαία κατηγορία κινδύνου για τις γυναίκες» ανέφερε η κ. Μαυρολέων, συμπληρώνοντας ότι 43% των γυναικών με επιβαρυμένη μυοσκελετική υγεία δεν έλαβαν θεραπεία το 2019, έναντι 2010.
Οικονομικό αντίκτυπο
Οι μυοσκελετικές παθήσεις αυξάνουν την αποχή των πασχόντων από την εργασία και περιορίζουν την παραγωγικότητά τους, με αντίκτυπο στην οικονομική προσφορά σε επίπεδο επιχείρησης και οικονομίας εν γένει. Έπειτα, οι δαπάνες που απαιτούν είναι υψηλές: η οικονομική επιβάρυνση λόγω καταγμάτων το 2019 ήταν 980 εκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή 6,2% των συνολικών εθνικών δαπανών για την υγεία, αυξημένη κατά 44% σε σύγκριση με το 2010» ανέφερε η κ. Μαυρολέων.
Ανεξάρτητοι στην τρίτη ηλικία
Η κ. Μαυρολέων στάθηκε στη δυσκολία διατήρησης της ανεξαρτησίας και της φυσικής δραστηριότητας κατά τη γήρανση για πολλούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να προληφθεί με:
- τακτικές εξετάσεις για τον έλεγχο της υγείας των οστών και των μυών τους, ιδιαίτερα μετά από μια ορισμένη ηλικία
- υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση με φόρτιση
- αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Εξίσου σημαντική είναι «η υιοθέτηση φυσικών και καινοτόμων μεθόδων, όπως η OsteoStrong®, που εστιάζουν στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο, αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας και της ποιότητας ζωής» ανέφερε η κ. Μαυρολέων για τη μέθοδο θεραπευτικής άσκησης που συνδυάζει την τεχνολογία και την εφαρμογή μηχανικής φόρτισης στα οστά και στους μύες.
«Είναι κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ενισχύει την οστική και μυϊκή πυκνότητα, ενώ προλαμβάνει και βελτιώνει μυοσκελετικά προβλήματα. Απαιτούνται μόνο 10 λεπτά κάθε εβδομάδα για να ολοκληρώσει κάποιος τη συνεδρία του στα 4 μηχανήματα μέσω της χρήσης των οποίων μπορούν εκούσια να ασκηθούν υψηλά φορτία. Η διαδικασία δεν είναι επίπονη, δεν προκαλεί ιδρώτα ή κούραση ενώ επιβλέπεται και καθοδηγείται σε όλη την διάρκεια της από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές και ειδικούς διορθωτικής άσκησης» εξήγησε.
Πρόσφατη έρευνα, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας-Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Δρ. Γεώργιο Χρούσο, έδειξε σημαντικές βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης μεταξύ των συμμετεχόντων, με σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας τόσο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στο ισχίο μετά από 12 μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνολική σκελετική δομή.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.
Μπλέτσας: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να βγάλει τον γιατρό από τη μέση»