Με δυσκολία πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικές δομές, καθώς τα μικρά περιφερειακά διαγνωστικά κέντρα παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από τις 8 Μαΐου. Μετά την επιβολή επιπλέον χρέωσης ενός και τριών ευρώ από το Υπουργείο Υγείας για αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις, η αποχή των κλινικοεργαστηριακών γιατρών από τα καθήκοντά τους, έχει δυσκολέψει τους πολίτες, ειδικά όσων ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν παραρτήματα μεγάλων αλυσίδων διαγνωστικών κέντρων.
Λύση στα παραπάνω προσφέρει η νέα δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για εξετάσεις σε δημόσιες δομές, την οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας στις αρχές Μαΐου. Ακόμη και στις μονάδες του δημοσίου, βέβαια, η εύρεση ραντεβού έχει να κάνει με την περιοχή διαμονής και τη δυναμική της σε αριθμό δομών.
Με μια αναζήτηση στη διαδικτυακή πλατφόρμα www.finddoctors.gov.gr, όπου οι πολίτες εύκολα και γρήγορα μπορούν να αναζητήσουν ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις, φαίνεται η ανισοκατανομή των δημόσιων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ενδεικτικά, στο κέντρο της Αθήνας η πρόσβαση είναι εύκολη με διαθεσιμότητα αρκετών ραντεβού για διάστημα δύο μηνών, μέχρι και τις 11 Ιουλίου. Το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, μια μονάδα μεγάλη με αρκετό προσωπικό, έχει άμεσα διαθέσιμα ραντεβού και για σχεδόν κάθε ημέρα. Λιγότερα διαθέσιμα ραντεβού, τουλάχιστον για την τρέχουσα εβδομάδα διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας Βύρωνα και Παγκρατίου, ενώ στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, επίσης υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού.
Στα βόρεια προάστια οι επιλογές στις δομές περιορίζονται στα Κέντρα Υγείας Αμαρουσίου, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής. Στο Μαρούσι, όπως φαίνεται από μία απλή αναζήτηση, υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού, ενώ για Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή οι διαθεσιμότητες είναι περιορισμένες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου ραντεβού. Επίσης, τα περιορισμένα διαθέσιμα ραντεβού ενδεχομένως δείχνουν ότι οι πολίτες γνωρίζουν τη δωρεάν δυνατότητα για αιματολογικές εξετάσεις και την αξιοποιούν.
Αντίστοιχα με την Αθήνα, στα Κέντρα Υγείας Θεσσαλονίκης είναι εύκολη η εύρεση ραντεβού. Ωστόσο, οι πολίτες των νησιών και της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε δημόσιες δομές για διαγνωστικές εξετάσεις. Πιο αναλυτικά, για τις Κυκλάδες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και για το ίδιο διάστημα (ένα δίμηνο) εμφανίζεται μόνο το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και χωρίς μεγάλη διαθεσιμότητα σε ραντεβού. Επίσης, στα Δωδεκάνησα σαν επιλογή εμφανίζεται το Κέντρο Υγείας Ρόδου, επίσης με μικρή διαθεσιμότητα.
Συνεχίζουν την αποχή τα διαγνωστικά κέντρα
Στο μεταξύ τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (85%) τη συνέχιση της αντίδρασής τους ενάντια στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebate), που τους έχει φέρει σε οικονομική «ασφυξία», όπως λένε.
Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%, ενώ κάνουν λόγο και για προκλητή ζήτηση. «Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε ψευδή/τεχνητή αύξηση. Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν. Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ευθυνόμαστε οι εργαστηριακοί ιατροί, όμως τελικά μόνον εμείς πληρώνουμε τις υπερβάσεις άλλων», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση οι Περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών. Και προσθέτουν: «Καταστραφήκαμε, ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους του καθενός μας. Φορτωθήκαμε ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος 1,6 δις, καλούμαστε να το αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας και το οικονομικό μας θρίλερ συνεχίζεται αμείωτο».
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν συνέχιση της αποχής και για αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως, προγραμματίστηκε συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Αναλόγως τη συζήτηση θα αποφασίσουν και τα περαιτέρω βήματά τους.
Στο μεταξύ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις έχει ξεκινήσει «κόντρα» με τον ΕΟΠΥΥ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, ο Οργανισμός ενημερώνει τους συμβεβλημένους παρόχους του ότι πλέον, με το άρθρο 69 του ν. 5102/2024 (Α’ 55), προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων, σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους του Οργανισμού και αποκλεισμός από τη σύναψη νέων συμβάσεων για 18 μήνες. Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, βέβαια, δεν κάνουν πίσω δηλώνοντας «απελπισμένοι».
Clawback: Το «βαρίδι» του νέου ΔΣ του ΣΦΕΕ
ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται