Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση κατανομής στα τρία κανάλια του φαρμάκου των 300 εκατ. ευρώ, με τα οποία ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του 2024.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, Δευτέρα (13/5), τα 300 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικής δαπάνης όπως είχε ήδη ενημερώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης τα θεσμικά όργανα του κλάδου:

80 εκατ. ευρώ στα φαρμακεία κοινότητας,
• 100 εκατ. ευρώ στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ,
• 120 εκατ. ευρώ στα νοσοκομειακά φάρμακα.

Όπως διευκρινίζεται στην Απόφαση μέχρι την οριστικοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, της φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου για το έτος 2024, τα σημειώματα επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) για το εν λόγω έτος θα εκδοθούν επί τη βάσει των ετήσιων συνολικών ορίων των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών για το 2024.

Σε αυτά θα συνυπολογισθεί η προσαύξηση των 300 εκατ. ευρώ. Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μετά την έκδοση των ανωτέρω απολογιστικών στοιχείων για το έτος 2024, θα βεβαιωθούν με την έκδοση νέων σημειωμάτων επιβολής αυτόματης επιστροφής (clawback) εντός του ιδίου έτους.

Ταμείο Ανάκαμψης

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ αφορά σε δεσμεύσεις του Δημοσίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και ειδικότερα στους στόχους που τίθενται για την απομείωση του clawback, δηλαδή των υποχρεωτικών επιστροφών από την υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο εξορθολογισμός του clawback έχει ενταχθεί ως δέσμευση στο RRF, στο οποίο εμπίπτει και η θεσμοθέτηση των ποσών απομείωσής του από το 2022 και μετέπειτα. Στο πλαίσιο αυτό, και με έτος αναφοράς το 2020, έχουν τεθεί όρια στην υπέρβαση της δαπάνης, πέραν των οποίων -εκτός των φαρμακευτικών εταιρειών- καθίσταται υπεύθυνο και το Κράτος. Το νομοθετημένο ποσό για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ: 2,5 εκατομμύρια πολίτες νοσηλεύτηκαν σε ένα έτος – Τα 7 νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο ασθενών

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σήμερα τα πρώτα SMS για τον δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο

Ιδιώτες παιδίατροι: Ακόμη δεν μπορούν να «γράψουν» λογοθεραπείες και άλλες ειδικές θεραπείες