Την επιχειρησιακή του ετοιμότητα έναντι καταστροφικών γεγονότων, όπως είναι ο σεισμός ή η πυρκαγιά, ενισχύει το Σύστημα Υγείας μέσω ασκήσεων που πραγματοποιούνται τακτικά στα νοσοκομεία, αλλά και εκτός αυτών. Στο τέλος Απριλίου το ΕΚΑΒ συμμετείχε σε μεγάλη άσκηση με την ονομασία «Μίνωας 2024» που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και είχε σκοπό την επείγουσα απόκριση σε μεγάλο σεισμό στην Κρήτη.

Βάσει του σεναρίου της μεγάλης άσκησης, στις 22 και 23 Απριλίου 2024 κατόπιν δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων (6.4 R & 7.2 R) που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου αντίστοιχα, εκδηλώθηκαν αρκετά συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, καταπτώσεις, καθιζήσεις, καταβυθίσεις ακτογραμμών, τσουνάμι).

Τα παραπάνω φαινόμενα είχαν ως συνέπεια, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Κρήτης να λάβει πληθώρα κλήσεων για εγκλωβισμένους τραυματίες από το Φαράγγι της Σαμαριάς, τη σήραγγα Τοπολιών, την πόλη των Χανίων (εγκαταστάσεις του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου), την πόλη του Ρεθύμνου (εγκαταστάσεις του παλιού αγροτικού συνεταιρισμού), το φαράγγι Κοτσυφού, την περιοχή Λινοπεράματα Ηρακλείου, την περιοχή Σφενδύλι, την περιοχή του Αγίου Νικολάου καθώς και στην περιοχή του Σπήλαιου Δικταίου Άντρου.

Άμεσα το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), αφού διασφάλισε την λειτουργικότητα των νοσοκομείων του νησιού, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τους (ΤΕΠ) για την υποδοχή των τραυματιών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών, ενώ το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Αθήνας (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το Συντονιστικό Κέντρο του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στο Ηράκλειο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη επιχειρησιακή κάλυψη της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς τα αναφερόμενα θύματα στις πληγείσες περιοχές.

Σε αυτό πλαίσιο και με γνώμονα την διασφάλιση αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ ενεργοποίησε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) σε πανελλαδικό επίπεδο (όπως προβλέπεται σε μαζικές καταστροφές), δίνοντας εντολή να μεταβούν άμεσα στην Κρήτη μεικτές ομάδες διασωστών και ιατρών αποτελούμενες από στελέχη του ΕΤΙΚ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Καβάλας, έτσι ώστε να ενισχύσουν την υπάρχουσα ομάδα του ΕΤΙΚ Κρήτης.

Συνολικά 64 διασώστες, τρεις νοσηλευτές και έξι ιατροί του ΕΚΑΒ έχοντας στη διάθεση τους 30 ασθενοφόρα, τέσσερις μοτοσυκλέτες της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και πέντε οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), επί δύο ημέρες επιχείρησαν σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα σε συνολικά 95 περιστατικά τραυματισμών εξαιτίας των γεωδυναμικών φαινομένων που καταγράφηκαν κατόπιν των σεισμών. Από το σύνολο των περιστατικών, για τα 61 εξ αυτών κρίθηκε αναγκαία η επείγουσα διακομιδή τους προς τα κατάλληλα κοντινότερα νοσηλευτικά ιδρύματα για περαιτέρω νοσηλεία.

Οχυρώνονται μπροστά από απειλές τα νοσοκομεία

Το ΕΚΑΒ αναμένεται να συμμετάσχει και σε άλλες παρόμοιες με της Κρήτης ασκήσεις. Οι διασώστες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου διαχρονικά συμμετείχε σε ασκήσεις. Η κλίμακα αυτών, όμως, έχει διευρυνθεί και γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ετοιμότητα του ΕΚΑΒ αλλά και των νοσοκομείων να αντιμετωπίσει απειλές, είτε μεγάλες φυσικές καταστροφές, είτε κινδύνους όπως είναι τυχόν επιδημίες.

Στα δημόσια νοσοκομεία οι ασκήσεις ετοιμότητας έχουν ενταθεί από το 2019 και πραγματοποιούνται σχεδόν σε μηνιαία βάση. Με πρωτοβουλία του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), έχουν καταρτιστεί αναλυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση κρίσεων και με συνεχείς ασκήσεις διαπιστώνεται η ετοιμότητα του προσωπικού των Νοσοκομείων για την ανταπόκριση σε έκτακτες ανάγκες.

Η σημασία των ασκήσεων γίνεται αντιληπτή εάν υποθέσει κανείς ότι πραγματοποιείται μεγάλος σεισμός ή πυρκαγιά και βρίσκεται στο δωμάτιο ενός ελληνικού νοσοκομείου, με την έξοδο να είναι μακριά, να μεσολαβούν σκάλες και το νοσηλευτικό ίδρυμα να είναι γεμάτο κόσμο. Η ασφαλής εκκένωση του νοσοκομείου σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύπλοκη και απαιτεί λεπτομερή συντονισμό και άψογη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ νοσοκομείου και Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ τους.

Οι ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΚΕΠΥ που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στα νοσοκομεία βρήκαν πεδίο εφαρμογής τα μεσάνυχτα της 21ης Αυγούστου 2023, δηλαδή πέρυσι το καλοκαίρι, με την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαινόταν επί ημέρες. Η επιχείρηση εκκένωσης του νοσοκομείου ολοκληρώθηκε στις 05.10 το πρωί και για τους διασωληνωμένους ασθενείς για τους οποίους η διαδικασία, όπως είναι εύλογο, ήταν πιο περίπλοκη, στις 06.45.

Στην επιχείρηση εκκένωσης συμμετείχαν συνολικά 30 ασθενοφόρα από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ξάνθη, Διδυμότειχο και Θεσσαλονίκη, καθώς και τρία στρατιωτικά. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν δύο οχήματα του ΕΤΙΚ και ένα Κινητό Συντονιστικό Κέντρο. Συνολικά μεταφέρθηκαν 159 ασθενείς, μεταξύ των οποίων και νεογνά. Η κρισιμότητα της επιχείρησης αποτυπώθηκε και από τον τοκετό που χρειάστηκε να γίνει μέσα σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στον «Ευαγγελισμό»: Τι κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση;

Το ΕΣΥ αποκτά νέο πρόσωπο – Τι αλλάζει για εργαζόμενους και ασθενείς

ΕΣΥ: Τα παράπονά σας τώρα (και) ψηφιακά – Τι καταγγέλλουν συχνότερα οι ασθενείς