Με αγωνία περιμένουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Η συνάντηση που θα είχαν με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν να γίνει πριν το Πάσχα, ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μετά το Πάσχα αλλά χωρίς ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Τη συνάντηση προανήγγειλε ο Υπουργός από το Φόρουμ των Δελφών και έχει ως σκοπό να ενημερωθούν εκτενώς οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών για το εάν τα μέτρα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης αποδίδουν ή όχι. Με δεδομένο το μεγάλο ύψος της δαπάνης, και κατά συνέπεια των αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate) που το 2023 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εταιρείες βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα.
Την ίδια στιγμή, άλλωστε, περιμένουν τα σημειώματα του συνόλου των επιστροφών για το 2023 που δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί. Αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πότε.
Όπως προκύπτει από εκτιμήσεις των εταιρειών, το σύνολο των επιστροφών (clawback-rebate) ξεπερνούν κατά πολύ τη δημόσια δαπάνη το προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικά, το κράτος δίνει περίπου 2,8 δις ευρώ και οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν για το 2023 περίπου 3,6 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2022 η αύξηση των επιστροφών υπολογίζεται στα 700 εκατ. ευρώ.
Ειδικά για το νοσοκομειακό φάρμακο, οι επιστροφές εκτιμάτι ότι θα διαμορφωθούν στο 80% της προϋπολογισθείσας κλειστής δαπάνης, γεγονός που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών θεωρούν ότι μπορεί να δοθεί λύση στη μεγάλη επιβάρυνση του νοσοκομειακού φαρμάκου με την ανακατανομή του ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2023 (150 εκατ. ευρώ) στα τρία κανάλια του κλάδου του φαρμάκου. Σημειώνουν ωστόσο, ότι για το νοσοκομειακό φάρμακο δίνονται 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχει τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης. Επιπλέον, θα μπορούσαν να ζητηθούν επιπλέον χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών για να ενισχυθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.
Τα μέτρα του Υπουργείου για τον έλεγχο της δαπάνης
Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή κάποιες παρεμβάσεις που θεωρεί ότι θα συγκρατήσουν τη δαπάνη. Καταρχάς, προχωρά αυστηρός έλεγχος στη συνταγογράφηση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και των ακριβών θεραπειών που φτάνουν στη χώρα μας με παραγγελίες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Τα αιτήματα των γιατρών για χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων θα «περνούν» από ειδική επιτροπή επιστημόνων του ΕΟΠΥΥ.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει πολύ στενά τους γιατρούς ανά την Ελλάδα για υπερσυνταγογράφηση. Σε περίπτωση που βρεθούν φαινόμενα μη αιτιολογημένης συνταγογράφησης, το Υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο μέσω του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει τους νόμους που προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση του δικαιώματος να συνταγογραφούν.
Στο επίκεντρο της φαρμακευτικής πολιτικής μπαίνουν, επίσης, τα φθηνά και μοναδικά φάρμακα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες, αυξημένες, τιμές για συγκεκριμένα φάρμακα. Πρόκειται για σκευάσματα φθηνά, κάτω των πέντε ευρώ, αλλά μοναδικά και απαραίτητα για αρκετές παθήσεις ή καταστάσεις υγείας.
Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα στηρίζει την προστασία της πατέντας στο φάρμακο – Δεν πρέπει
Φαρμακευτική Νομοθεσία – Ευρώπη: Οι αλλαγές που θα στερήσουν δεκάδες νέα φάρμακα από τους πολίτες
Καινοτόμες θεραπείες δεν φτάνουν στους ασθενείς – Χωρίς πρόσβαση η Ελλάδα σε προηγμένα φάρμακα