Παγωμένες είναι προς το παρόν οι μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ενός πυλώνα ιδιαίτερα σημαντικού για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας έχει σχεδιάσει την επέκταση του Προσωπικού Γιατρού, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, καθώς μέχρι σήμερα ο αριθμός των γιατρών που συμμετέχουν ως Προσωπικοί δε φτάνουν για όλους τους πολίτες.
Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού όπως λειτουργεί σήμερα είναι η μοναδική προσπάθεια εδώ και χρόνια που έχει αποδώσει σε ένα σημαντικό βαθμό. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώθηκε σε πρόσφατη έρευνα που έκανε η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με αυτή, η εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό εμφανίζει το 2024 αυξητική τάση σε σχέση με το 2023. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Μάλιστα, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό. Ένα σημαντικό, βέβαια, ποσοστό (14%) ανέφερε στη διάρκεια της έρευνας ότι δεν έχει εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό και δεν προτίθεται να το κάνει.
Σε αντίθεση με την άποψη των πολιτών, ενδιαφέρον έχει πώς βλέπουν οι γιατροί τη λειτουργία του Προσωπικού Γιατρού. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, το 42,4% των γιατρών του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζει αρνητικά τις ανακοινώσεις για τον Προσωπικό Γιατρό. Το ποσοστό ανεβαίνει (48,2%) στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
Τα παραπάνω δίνουν μια εικόνα σε σχέση με το πώς βλέπουν οι ίδιοι οι γιατροί τις αλλαγές στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κατά συνέπεια την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Ήταν αρχές Μαρτίου όταν παρουσιάστηκε από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το έλλειμμα σε Προσωπικούς Γιατρούς είναι 1.379 λειτουργοί του Ιπποκράτη, με το 60% των οποίων να το έχει ανάγκη η Αττική. Για να καλυφθεί αυτό το κενό αναμένονται νέες θέσεις ανά δήμο ώστε να έχουν οι πολίτες Προσωπικό Γιατρό στην περιοχή που διαμένουν, κάτι που δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Επίσης, αναμένεται η σύνδεση της υπηρεσίας υπαίθρου με τον Προσωπικό Γιατρό. Σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, η έννοια της υπηρεσίας υπαίθρου παύει να υφίσταται και οι αγροτικοί γιατροί μετεξελίσσονται σε Προσωπικούς Γιατρούς υποχρεωτικής θητείας. Πρόκειται για μια αλλαγή που βρίσκει αντίθετους τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς η συγκεκριμένη «δεξαμενή» Προσωπικών Γιατρών, όπως λένε, δεν θα έχουν ειδίκευση και την απαιτούμενη εμπειρία.
Προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού, χρειάζονται νέοι γιατροί ειδικευμένοι στην Γενική Ιατρική και την Παθολογία. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ. Είναι ακόμη μια εξαγγελία που βρίσκεται … στο δρόμο προς την εφαρμογή της.
Όποιος γιατρός θέλει ως Προσωπικός με χρέωση του πολίτη
Όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων, η αλλαγή που θα φέρει ίσως αποτέλεσμα για την αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών είναι η κατηγορία γιατρών που αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας να εντάξει στον θεσμό. Πρόκειται για όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό επιλέξει ο πολίτης, που θα πληρώνεται, όμως, από τον ίδιο τον πολίτη. Αυτό διευκολύνει πολίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που θα είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Και αυτή η αλλαγή, ωστόσο, αναμένεται να ενεργοποιηθεί.
Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας περιλαμβάνει την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας εντός του 2024 που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Σκοπός είναι αφενός η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και αφετέρου η δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γιατροί που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας σήμερα εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία.
Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα δημιουργηθούν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο. Τριάντα Καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων Κέντρων Υγείας, αποτελώντας πυλώνες φροντίδας των ασθενών στην κοινότητα και εκπαίδευσης των νέων γιατρών.
ΕΣΥ: Τα παράπονά σας τώρα (και) ψηφιακά – Τι καταγγέλλουν συχνότερα οι ασθενείς
ΕΣΥ: Γιατί «πάγωσε» η ρύθμιση για τα χειρουργεία από ιδιώτες γιατρούς