Με αργό ρυθμό προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 600.000 από τα εκατομμύρια πολιτών στη χώρα μας έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή myhealth στο κινητό τους, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στα ραντεβού με γιατρούς, στις εξετάσεις τους και στα παραπεμπτικά που έχουν λάβει.
Παρόλο που γίνεται προσπάθεια να περάσει ο χώρος της Υγείας στη νέα εποχή, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί για να φτάσει η Ελλάδα σε ένα ικανοποιητικό ψηφιακό επίπεδο. Χαρακτηριστικά, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας έχει ανακοινωθεί πολλές φορές, αλλά παραμένει ακόμη «παγωμένος». Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, βέβαια, δηλώνει αποφασισμένη να τον προχωρήσει.
Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή myhealth είναι προσβάσιμη σε όλους και εύχρηστη, λύνοντας τα χέρια όσων την έχουν στο κινητό τους. Και αυτό καθώς δε χρειάζονται χαρτιά και σημειωμένες ατζέντες. Υπάρχουν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού στο κινητό, το ίδιο και τα παραπεμπτικά και οι ιατρικές εξετάσεις. Επομένως, κατά τις επισκέψεις τους στους γιατρούς, οι πολίτες έχουν συγκεντρωμένη όλη την ιατρική πληροφορία που χρειάζονται.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κυρία Νίκη Τσούμα, η ΗΔΙΚΑ μέσα από τα συστήματα υγείας που έχει στην ευθύνη της επεξεργάζεται ιατρικά δεδομένα από 70.000 ιατρούς, 3.000 διαγνωστικά ιατρεία, 11.000 φαρμακεία, 14 εκατ. ασθενείς, 310 εκατ. παραπεμπτικά εξετάσεων και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συνταγές.
Η κυρία Τσούμα αναφέρθηκε στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Υγεία, τον ρόλο των δεδομένων στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας και τη σημασία της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων στον χώρο της Υγείας. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς καθώς και την εξέλιξη του συστήματος και των υπηρεσιών, για τα δεδομένα που αντλούνται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας των παιδιών.
Σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, υπάρχει ανάγκη ομογενοποίησης και κοινής κωδικοποίησης των συστημάτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ώστε να δημιουργηθούν κοινά ποιοτικά δεδομένα, που σε συνδυασμό με την διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα πετύχουν την αναδιαμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την πλήρη ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολίτων.
Ο χώρος της Υγείας, όπως τόνισε, είναι από εκείνους που «παράγουν» big data. Η σωστή επεξεργασία όλων των δεδομένων που δημιουργούνται στο σύστημα Υγείας της χώρας δεν συνιστά αυτοσκοπό αλλά επιστρέφει στον πολίτη με τη μορφή ποιοτικών υπηρεσιών, επεσήμανε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η τεχνική κεντρικοποίηση των πληροφορικών συστημάτων υγείας. Η κυρία Τσούμα πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των νησίδων πληροφορίας με κατακερματισμένα δεδομένα που είναι εγκατεστημένα σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες μονάδες και Φορείς, με αποτέλεσμα να καθίστανται μη επεξεργάσιμα σε οριζόντιο επίπεδο.
Ψηφιακή υγεία: Το ελληνικό μοντέλο κάνει πιο φιλικό το ΕΣΥ για τους πολίτες
Οκτώ CEOs αλλάζουν τα δεδομένα στις εκλογές του ΣΦΕΕ
Τεχνητή Νοημοσύνη εντοπίζει 9 αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών με ΔΕΠΥ – Τι αλλάζει στη διάγνωση