Μια χρόνια ελληνική «πληγή» είναι το φαινόμενο των νοσηλευόμενων παιδιών και εφήβων σε παιδιατρικά νοσοκομεία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Η ανεπάρκεια προνοιακών δομών κρατά αρκετά παιδιά εντός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, απλά για λόγους φιλοξενίας, χωρίς να συντρέχουν απαραίτητα ιατρικοί λόγοι.
Το θέμα βρέθηκε στη Βουλή, με τον Υφυπουργό Υγείας, υπεύθυνο για θέματα Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, να δίνει στοιχεία για ακούσιες νοσηλείες, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, που προέρχονται από αρχειακή έρευνα, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του ΕΚΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2022, η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών χειρίστηκε 663 υποθέσεις σχετιζόμενες με τη διαδικασία ακούσιας νοσηλείας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 459 εφήβους. Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός, παρότι στις 614 από τις 663 υποθέσεις δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση (ή απευθείας για νοσηλεία), μόνο σε 254 κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2019 έως 31-12-2021, η Εισαγγελία χειρίστηκε 461 υποθέσεις που αφορούσαν 322 ανηλίκους. Παρότι και σε αυτή την περίπτωση δόθηκε εισαγγελική εντολή για ακούσια εξέταση στην πλειονότητα των υποθέσεων (92%), μόλις σε 168 υποθέσεις (36,4%) επιβλήθηκε τελικά το μέτρο της ακούσιας νοσηλείας.
Η πλειονότητα ακούσιων νοσηλειών αφορούσε αγόρια (73%), ανηλίκους/ες άνω των 16 ετών (81%) και ανηλίκους, με τόπο γέννησης την Ελλάδα (52%), με τον ανήλικο να νοσηλεύεται τελικά σε ψυχιατρική μονάδα ενηλίκων (74%). Ο μέσος χρόνος νοσηλείας ανήλθε σε 25,6 ( ∓ 30,7) ημέρες και παρότι φάνηκε να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφοροποίηση ως προς τη διάρκεια νοσηλείας κατά τα έτη 2019, 2020, 2021.
Για 15 ημέρες δύο παιδιά στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Το πρόβλημα των νοσηλευόμενων παιδιών και εφήβων μετά από εισαγγελική εντολή αποτυπώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Εκεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, ένα κορίτσι εννέα ετών και ένα αγόρι 12 ετών φιλοξενούνται στην παιδιατρική κλινική εδώ και 15 ημέρες.
«Τι φταίνε αυτά τα παιδιά και τιμωρούνται έτσι; Ζητάνε να συνεχίσουν το δημοτικό σχολείο τους, ζητάνε να συνεχίσουν την ξένη γλώσσα, ζητάνε να συνεχίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες και εμείς δεν ικανοποιούμε αυτά τα αυτονόητα αιτήματα των παιδιών. Αντιθέτως τα έχουμε 15 ημέρες φυλακισμένα στο νοσοκομείο. Δεν επιτρέπεται η είσοδος στη μητέρα που τα κακοποιούσε, παρά μόνο σε συγγενείς. Η μητέρα επιμένει να τα επισκεφθεί. Ποιος ξέρει μέχρι που μπορεί να φθάσει; Τα παιδιά στην αρχή ήταν καλά, τώρα είναι πεσμένα ψυχολογικά ζητάνε να φύγουν», καταγγέλλει ο κ. Γιαννάκος, επαναφέροντας την ανάγκη για δημιουργία επαρκών σε αριθμό προνοιακών δομών.
Φάρμακα – Ελλείψεις: Με άδεια χέρια οι ασθενείς που αναζητούν σκεύασμα για τη χολή
Αιμοδοσία: Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις αίματος