Δίχως τέλος μοιάζουν οι ελλείψεις φαρμάκων, με τα προβλήματα παραγωγής και προμηθειών να είναι δυσεπίλυτα και να ξεφεύγουν από τα ελληνικά σύνορα. Στο προσκήνιο έχει έρθει γνωστό φάρμακο για τη χολή, για το οποίο οι φαρμακοποιοί επιδίδονται σε καθημερινό αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν τους ασθενείς.
Πρόκειται για πολύ γνωστό φάρμακο που αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για άτομα με πέτρες στη χολή, κίρρωση χολής ή χολόσταση. Είναι μοναδικό, δηλαδή ακριβώς ίδιο φάρμακο δεν κυκλοφορεί στην αγορά και η λιανική του τιμή διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 10 ευρώ. Επομένως, δεν εντάσσεται στην κατηγορία των εξαιρετικά φθηνών σκευασμάτων, τα οποία λόγω κόστους παρουσιάζουν ελλείψεις.
Κάθε ασθενής, χρειάζεται περίπου τρία κουτιά το μήνα και συνολικά αφορά σε περίπου 2.500 ασθενείς. Σύμφωνα τους φαρμακοποιούς, όμως, ο εφοδιασμός της Ελλάδας είναι προβληματικός εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, το φάρμακο παράγεται από μία εταιρεία στη Γερμανία και διακινείται στη χώρα μας από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται στην παραγωγή και ειδικότερα στη δυσκολία προμήθειας δραστικής ουσίας.
Ως αποτέλεσμα, οι φαρμακοποιοί καταφέρνουν να βρουν ένα στα δέκα κουτιά που επιθυμούν και ζητούν. Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί της Αττικής, από την εταιρεία μπορεί να είναι εφικτή η προμήθεια κάθε φαρμακείου με τρία τεμάχια (κουτιά) του σκευάσματος το μήνα και από τις αποθήκες εξασφαλίζουν περίπου ένα κουτί την εβδομάδα. Έτσι, με πρόχειρους υπολογισμούς, εξυπηρετείται μόλις ένας ασθενής ανά φαρμακείο.
Για το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με όσα είπε, «θα πρέπει, έστω και αργά, το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση εισαγωγή του φαρμάκου μέσω ΙΦΕΤ».
Το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει κάποιες ενέργειες για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Μια εξ αυτών είναι η πλατφόρμα που έχει στη διάθεσή του αντλώντας στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα του φαρμάκου προκειμένου να παρακολουθεί και να προλαμβάνει ελλείψεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, οι ελλείψεις οφείλονται στην παραγωγή και την έλλειψη δραστικών ουσιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών.
Υπουργείο Υγείας: Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων
ΠΦΣ – Ελλείψεις φαρμάκων: Να αυξηθούν οι ποσότητες των πρωτότυπων φαρμάκων στην ελληνική αγορά
Φάρμακα – Ελλείψεις: Δεν πλήττουν μόνο τους ασθενείς – «Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν στην Ελλάδα