Σελίδα γυρνά το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ψήφιση, σήμερα, του νομοσχεδίου που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να διατηρούν οι γιατροί ιδιωτικό ιατρείο. Μπαίνοντας στην ίδια…ευθεία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι υπόλοιπες 26 χώρες δίνουν στους γιατρούς δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, η Ελλάδα θα διαθέτει πλέον ένα διαφορετικό σύστημα Υγείας, με ελευθερίες στην απασχόληση.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» συζητάται από χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα και προωθείται προς ψήφιση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους γιατρούς που δεν καλύπτουν θέσεις στο ΕΣΥ. Προκηρύσσονται θέσεις αλλά καταλήγουν άγονες.
Παρότι έχει γίνει μια μικρή αύξηση στις αποδοχές των γιατρών – περίπου 20% την τελευταία τετραετία – δε φαίνεται πως αρκεί για να τους πείσει να εργαστούν στα νοσοκομεία. Με γνώμονα τη δυσκολία στελέχωσης νευραλγικών κλινικών και δομών, το Υπουργείο Υγείας «χαλαρώνει» τις εργασιακές σχέσεις, επιτρέποντας στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να έχουν επιπλέον, νόμιμο, εισόδημα.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, το ιδιωτικό έργο επιτρέπεται στις 26 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο σε μία απαγορευόταν έως σήμερα και πρόκειται για τη χώρα μας.
«Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας», αναφέρεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.
Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου γιατρού.
Υπάρχουν, ωστόσο, προϋποθέσεις για την χορήγηση της άδειας. Καταρχάς να μην ασκείται κλινικό έργο σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου, από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Ουσιαστικά, δηλαδή, να μη μεταφέρουν οι γιατροί τους ασθενείς του ΕΣΥ στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Δεύτερη και βασική προϋπόθεση είναι να μη διαταράσσεται, διαφοροποιείται ή παραβιάζεται η εύρυθμη ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία και οι εφημερίες του νοσοκομείου, ο αριθμός των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, ο αριθμός των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων.
«Ενοικίαση» χειρουργικών αιθουσών
Αντίστοιχα με τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω γιατροί του ΕΣΥ, έτσι θα μπορούν να μπουν στο ΕΣΥ οι ιδιώτες γιατροί. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσει την ελευθερία σε ιδιώτες γιατρούς που θέλουν να «κλείνουν» χειρουργικές αίθουσες ώστε να πραγματοποιούν χειρουργεία, όπως ακριβώς γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, το «άνοιγμα» προς τους ιδιώτες αναμένεται να νομοθετηθεί. Σχετική διάταξη αναμενόταν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο έως χθες αργά το βράδυ. Η διάταξη θα είναι γενική και θα παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση, η οποία και θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις «ενοικίασης» χειρουργικών αιθουσών του ΕΣΥ σε ιδιώτες.
Το νομοσχέδιο, πάντως, ρυθμίζει μια σειρά άλλων ζητημάτων εκτός του ιδιωτικού έργου των γιατρών. Μεταξύ άλλων, ορίζει την επέκταση του εμβολιασμού για κορωνοϊό στα φαρμακεία με αποζημίωση 5 ευρώ για τον φαρμακοποιό. Επιπλέον, προβλέπει την επιβάρυνση από την 1η Απριλίου, με ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων για τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, επίσης, η επέκταση του ενιαίου πλαισίου προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού, σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών, αλλά και η διαγραφή των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ανεμβολίαστους πολίτες κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Διαβάστε επίσης:
ΕΟΠΥΥ: Κίνδυνος διακοπής σύμβασης με διαγνωστικά και γιατρούς εάν δεν εξυπηρετήσουν τους πολίτες
Τι αξία έχει ένα ευρώ από την τσέπη μας για τον ΕΟΠΥΥ;
Ανδρουλάκης κατά Μητσοτάκη: Με ημίμετρα δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα του ΕΣΥ