Πρόταση για επιβαρύνσεις από 1 έως 3 ευρώ για διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις προς τους πολίτες μελετά το υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη διατήρηση μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων που «αιμορραγούν» από το δυσθεώρητο clawback (αυτόματες επιστροφές όταν γίνει υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις).
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16μελούς Επιτροπής του ΠΙΣ και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη διαχείριση του clawback, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, πρόταση του υπουργείου που προβλέπει αποζημίωση 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό απεικονιστικών, πληρωτέα από τον ασθενή. Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, πρόκειται για κάτι πρώιμο που πιθανόν συζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Η πρόταση προέκυψε μετά την περιγραφή της κατάστασης σήμερα για τη βιωσιμότητα των διαγνωστικών εργαστηρίων από τους εκπροσώπους τους. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω των ποσών που καλούνται να καταβάλλουν για clawback αρκετά διαγνωστικά, ειδικά τα μικρότερα σε μέγεθος, απειλούνται με «λουκέτο».
Η πρόταση των γιατρών
Το προεδρείο του ΠΙΣ πρότεινε διαχωρισμό του clawback σε πρωτογενές και δευτερογενές, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό νομό και ανά κατηγορία.
Επίσης, πρότεινε άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε μια προσπάθεια περιορισμού του clawback μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού για τη δαπάνη του φαρμάκου και τις διαγνωστικές εξετάσεις και εφαρμογής διαρθρωτικών μέτρων.