Με επιφυλακτικότητα βλέπουν γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Υποστηρίζουν ότι η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων εκτός του πρωινού ωραρίου των νοσοκομείων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, λόγω κλειστών χειρουργικών αιθουσών και έλλειψης προσωπικού. Επίσης, δημιουργούνται νοσηλευτικά ιδρύματα δύο ταχυτήτων, καθώς ορισμένα, μεγαλύτερα σε μέγεθος, έχουν τη δυνατότητα για απογευματινά χειρουργεία, ενώ άλλα όχι.
Η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία αφορούσε πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί ή δρομολογούνται στον τομέα της Υγείας και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Γεωργιάδης, αναμένεται να βγει σύντομα Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα ποσά που θα κοστίζουν οι επεμβάσεις. Ο υπουργός Υγείας με τους συνεργάτες του μελετούν προσεκτικά όλες τις παραμέτρους και βρίσκονται σε διαρκείς διαβουλεύσεις για τον καθορισμό του ύψους των ποσών που θα κληθούν να πληρώνουν οι πολίτες για χειρουργική επέμβαση το απόγευμα στο ΕΣΥ.
Όπως φαίνεται, προκρίνεται ως σενάριο η καταβολή από τους πολίτες ενός ποσοστού του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (περίπου 30%), με το υπόλοιπο να καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η μετατροπή, βέβαια, των ΚΕΝ με βάση το σύστημα DRG, το οποίο ενσωματώνεται σε όλα τα νοσοκομεία, απαιτεί τροποποιήσεις και είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ύψος αποζημίωσης κάθε χειρουργικής επέμβασης, καθώς τα DRG’s διαθέτουν έναν περίπλοκο αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη διάφορα στοιχεία, όπως η ηλικία των ασθενών και οι συννοσηρότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον παραπάνω τρόπο αποζημιώνονται και οι ιδιωτικές κλινικές για χειρουργεία, δηλαδή το 70% των ΚΕΝ το καλύπτει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και το 30% οι πολίτες.
Ένα ακόμη σενάριο είναι να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ εξ ολοκλήρου τα νοσήλια των απογευματινών χειρουργείων, όπως συμβαίνει και στα πρωινά χειρουργεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες θα καταβάλουν την αμοιβή του γιατρού, η οποία θα καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας. Εάν επικρατήσει αυτός ο τρόπος πληρωμής, οι αμοιβές θα κυμανθούν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με αυτό των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού
Παρότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας να αποσυμφορηθούν οι πρωινές λίστες για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και να δοθεί μια πιο συμφέρουσα, σε οικονομικό επίπεδο, λύση στους πολίτες σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, ο ιατρικός κόσμος διατηρεί στάση αναμονής. Σύμφωνα με πηγές των νοσοκομειακών γιατρών, οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών, καθώς και αναισθησιολόγων, είναι τόσες που δεν μπορεί να υποστηριχθεί η επιπλέον λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών.
Με πιο σκληρό τόνο, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, δίνει χαρακτηριστικά παραδείγματα για την «αμείλικτη κατάσταση σήμερα στο ΕΣΥ», όπως λέει.
«Σε μεγάλα νοσοκομεία με χαρακτηριστικό το Νίκαιας λειτουργεί το 60-70% των χειρουργικών αιθουσών λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού. Δεύτερο παράδειγμα, μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, τα οποία μαστίζονται από σοβαρές ελλείψεις αναισθησιολόγων», επισημαίνει στο ygeiamou.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων θα είναι «να μη γίνονται καθόλου πρωινές επεμβάσεις». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν «τσουχτερά» ποσά για τις επεμβάσεις, ακόμη και εάν είναι χρόνια ασφαλισμένοι. «Εάν δίνουν το 30% των ΚΕΝ, αυτό σημαίνει ότι το κόστος θα κυμαίνεται από 1.500 ευρώ για απλές επεμβάσεις ρουτίνας και θα ξεπερνά τις 4.000 ευρώ για πολύωρες και δύσκολες επεμβάσεις», σημειώνει.
Η έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), αποτελεί ακόμη έναν ανασταλτικό παράγοντα στην εύρυθμη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Ναι μεν δε χρειάζονται όλες οι επεμβάσεις μετά κρεβάτι ΜΕΘ, ωστόσο η αναμονή 10-15 ημερών για να βρεθεί κρεβάτι Εντατικής σίγουρα δυσκολεύει το όλο εγχείρημα. Δυσεπίλυτη εξίσωση είναι και η έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ. Οι γιατροί της…αφανούς αυτής ειδικότητας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για επιπλέον εισόδημα, ωστόσο θεωρούν ότι η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με τους υπάρχοντες και λίγους αναισθησιολόγους μπορεί να οδηγήσει σε υπερεργασία. Άλλωστε, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία οι αναισθησιολόγοι εμφανίστηκαν διχασμένοι σε σχέση με τα απογευματινά χειρουργεία.
Οι αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ αναμένεται να αποτυπωθούν σε ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη. Έντονη είναι και η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) η οποία κάνει λόγο για «συνθήκες εξουθένωσης» και για «λιγοστό προσωπικό».
Σε ορισμένα νοσηλευτικά ιδρύματα, βέβαια, η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων μοιάζει απλή και δεδομένη, καθώς διαθέτουν υποδομές και προσωπικό. Πρόκειται κυρίως για τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έτσι και αλλιώς διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις μετά τις 14.30. Αυτές αφορούν κυρίως σε έκτακτα περιστατικά, ωστόσο εάν δεν είναι ημέρα εφημερίας και δεν προκύψουν έκτακτα, «κατεβάζουν» στα χειρουργεία και τακτικά χειρουργικά περιστατικά. Η διαφορά είναι ότι πλέον θα πληρώνεται το προσωπικό για αυτές τις επεμβάσεις.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΥ – Κρήτη: Ελλείψεις σε γιατρούς οδηγούν τα παιδιά στα χειρουργεία της Αττικής
ΠΟΕΔΗΝ: Πλημμελής καθαριότητα στα νοσοκομεία επιτείνει τη διασπορά λοιμώξεων