Σε έλλειμμα πολιτικής απέδωσε την όποια βραδύτητα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του χθες για την έναρξη του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
«Οι περισσότερες βραδύτητες είναι ελλείμματα πολιτικής», τόνισε για να προσθέσει αργότερα ότι σκοπός δεν είναι ο εκάστοτε υπουργός να «περνά από την πολιτική ως επισκέπτης, αλλά με την παρουσία του να αφήνει μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευημερία. Το ζητούμενό μας είναι η ευημερία των ανθρώπων».
Με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που συμπληρώνονται, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι πλέον πρέπει να ξεφύγουμε από την περίθαλψη και «να μιλήσουμε για τη φροντίδα».
«Θέλω να κάνω το καθήκον μου. Δεν θα αφήσουμε χειρουργεία κλειστά. Τα νοσοκομεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία, αξιοποιώντας και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Όπως είπε, η νέα στρατηγική για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ είναι η δημιουργία Κέντρων Αναφοράς για όλες τις παθήσεις που αποτελούν αιτία για θάνατο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, συγκεκριμένα στον διαβήτη, την άνοια, τα εγκεφαλικά. Για καθεμία από αυτές τις παθήσεις ξεδιπλώνεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, προκηρύχθηκαν 800 προσλήψεις το 2023, από τις οποίες οι 200 βγήκαν άγονες και επαναπροκηρύχθηκαν αυτές τις ημέρες. Επίσης, προγραμματίζονται προσλήψεις 3500 νοσηλευτών, ενώ περίπου 200 θέσεις δόθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτηση πανεπιστημιακών.
Δίνοντας στοιχεία για τις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ανέφερε ότι το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2022 καταγράφηκαν 7,2 εκατ. επισκέψεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023 καταγράφηκαν 8,5 εκατ. επισκέψεις. «Όλη η Ελλάδα. Το σύστημα, επομένως, χρειάζεται σεβασμό».
Βράβευση Ηλία Μόσιαλου
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, δόθηκε για πρώτη φορά το βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος». Τιμώμενο πρόσωπο ο γνωστός καθηγητής του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ, χρήματα που δίνονται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα επιλογής του προσώπου που βραβεύεται. Εν προκειμένω, ο κ. Μόσιαλος ανακοίνωσε την παράδοση του χρηματικού επάθλου στα Παιδικά Χωριά SOS.
Στην ομιλία του για τη βράβευσή του, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι είμαι μεγάλη τιμή για εκείνον να λαμβάνει βραβείο στη μνήμη ενός «προτύπου δασκάλου». «Δεν έχουμε πολλούς δημόσιους διανοούμενους. Γινόμαστε ακαδημαϊκοί δάσκαλοι όχι μόνο για το επιστημονικό μας έργο αλλά και για να έχουμε επιδραστικότητα. Εγώ δεν θα είχα κάνει όσα έχω κάνει εάν δεν είχα γνωρίσει τον Γιάννη», ανέφερε.
Ο γνωστός καθηγητής του LSE στη διάρκεια της ομιλίας του εστίασε στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής υγείας. Τόνισε τη σημασία της Ενιαίας Υγείας που θα υπερβαίνει το Υπουργείο Υγείας και στάθηκε στα ανθεκτικά μικρόβια και τις απειλές για την υγεία που δημιουργούν. «Η επόμενη κρίση δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Ξέρουμε σίγουρα, όμως, ότι τα προβλήματα από τη μικροβιακή αντοχή είναι δίπλα μας. Είναι ζήτημα 10-20 ετών να έχουμε θέμα με τα αντιβιοτικά», σημείωσε.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που ο ίδιος προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η παραγωγή δραστικών ουσιών φαρμάκων εντός γηραιάς ηπείρου, καθώς και η επιτήρηση των οικογενειών των ιών, κάτι που σήμερα γίνεται κατά βάση για τους ιούς της γρίπης.
Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε για την Ελλάδα και απευθυνόμενος στον Υπουργό Υγείας να καταγράφονται τα δεδομένα των ιδιωτικών θεραπευτηρίων μαζί με αυτά των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, εξήρε τις δυνατότητες σε διαχείριση στοιχείων που έχει η χώρα μας και κατέληξε: «Μπορούμε να παίξουμε έναν κεντρικό ρόλο στην ΕΕ. Αξίζουμε να πάμε μπροστά μετά από 12-13 χρόνια κρίσεων».