Την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους όσους ασκούν βία κατά επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «η βία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι απόλυτα καταδικαστέο φαινόμενο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτό».
Όπως είπε, οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορούν γιατροί και νοσηλευτές να ασκούν με ασφάλεια το καθήκον τους. «Σε περιπτώσεις που υπάρξουν περιστατικά βιαιοπραγίας, παρά τα μέτρα, τα νοσοκομεία θα συνδράμουν υλικά, ηθικά και νομικά το θύμα» ανέφερε προσθέτοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Όπως είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το ygeiamou, με αφορμή περιστατικά βίας κατά επαγγελματικών υγείας το καλοκαίρι, πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα τους γιατρούς, με τα μέτρα «θωράκισης» του προσωπικού να αποτελούν πάγιο αίτημά τους προς το Υπουργείο Υγείας. Στα μέτρα αποτροπής περιστατικών βίας που είχαν προτείνει τότε οι γιατροί σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περιλαμβάνονταν:
– Η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στον οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).
– Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μη συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.
– Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.
– Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.
– Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.
– Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.