Πέντε μονάδες αντιμετώπισης για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια θα δημιουργηθούν στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη, από μία στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Ηρακλείου και οι υπόλοιπες θα κατανεμηθούν σε περιοχές όπως στη Λέσβο, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κοζάνη, την Καλαμάτα, ώστε να καλύπτεται όσο το δυνατόν πιο καλά ολόκληρη η χώρα. Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: « Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ ΑΕΕ)».
Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «τίποτα δεν έγινε στην τύχη». «Συμμετέχει η Νευρολογική Εταιρεία και όχι μόνο η Νευρολογική Εταιρεία», σημείωσε προσθέτοντας ότι οι επεμβατικοί ακτινολόγοι είναι αυτοί που εκπαιδεύουν σήμερα το προσωπικό. «Από 30 Ιουλίου ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, έχουμε στείλει έγγραφο σε όλους και στα 18 με εξαίρεση το Νοσοκομείο Νίκαιας. Σήμερα εγώ πραγματικά δέχομαι ότι πρέπει να μπει το Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατί είναι ένα μεγάλο βαρύ νοσοκομείο κορμού, λαϊκό νοσοκομείο, σε περιοχές οι οποίες έχουν ανάγκη», σημείωσε.
«Σε τι συνίστανται λοιπόν όλα αυτά που μου λέτε; Αλήθεια, τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή; Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά. Και ποιος πολίτης που μας ακούει τώρα και θα πει ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι σωστή, δίκαιη και εν πάση περιπτώσει συμβάλλει στο να γίνει καλύτερη η κυβέρνηση; Γιατί αυτόν τον στόχο έχει η αντιπολίτευση», διερωτήθηκε.
Αναφορικά με τη στελέχωση των νέων ΜΑΦ για τα εγκεφαλικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι θα γίνουν 1.500 προσλήψεις γιατρών και 3.000 νοσηλευτών. «Περιμένουμε και φέτος, όπως ξέρετε αυτές που λέτε ότι έχουν καθυστερήσει είναι άλλες περίπου 4.500. Για τις 2.500 έχουν βγει τα αποτελέσματα για νοσηλευτές και άλλους 1000 τώρα όπου να ναι σε 15 μέρες περίπου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αλλά πέρα απ΄ αυτά έχουμε άλλες 3.000 νοσηλευτές νοσηλεύτριες το 2024. Για κάθε ΜΑΦ χρειάζονται 10 νοσηλευτές. Και μετά χρειάζονται ο νευρολόγος, ο παθολόγος, ο βασικός «παίκτης» στη ΜΑΦ που είναι ο ακτινολόγος ο επεμβατικός, άρα ο αγγειογράφος που κάνει τη θρομβεκτομή με τον κατάλληλο ακτινολόγο. Αλλά η δαπάνη για τη δημιουργία της ΜΑΦ είναι 120.000 ευρώ. Ο αγγειογράφος είναι το κρίσιμο μηχάνημα, ο εξοπλισμός ο οποίος κοστίζει».
Παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση σε σχέση με τα εγκεφαλικά στη χώρα μας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο. «Δεν αντιμετωπίζονται. Έχουμε περίπου 57.000 εγκεφαλικά. Και αυτά αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο. Είτε έχουν να κάνουν με τη γρήγορη μεταφορά, που είναι κρίσιμο στοιχείο η ταχύτητα, είτε έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του εγκεφαλικού την ώρα που φτάνει σε ένα νοσοκομείο και από εκεί και πέρα με ποιον τρόπο αναλαμβάνουν οι θεράποντες να επέμβουν σε αυτό το περιστατικό.
Έχουμε 11.000 θανάτους, έχουμε 14.000 αναπηρίες, παραπληγικούς ανθρώπους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από εκεί και πέρα, φαντάζεστε πόσες δεκάδες χιλιάδες αναπηρίες έχουμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας αυτού του ελλείμματος που έχει η χώρα», επεσήμανε, εκφράζοντας την απορία του για τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές. «Μέχρι τώρα δεν είμαστε ακόμα μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου για τα εγκεφαλικά, τώρα θα γίνουμε μέλος. Σε τι συνίσταται αυτή η άρνηση; Και αναρωτιέμαι και από τα μεγάλα κόμματα εδώ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι είναι αυτό που μου λέτε; Ξεκινάει μια πρωτοβουλία, θα σας πω και πώς θα γίνει. Σε τι συνίσταται λοιπόν το «παρών» και το «όχι»; Δημοκρατικό σας δικαίωμα είναι, αλλά εδώ νομίζω ότι απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στους πολίτες, πρέπει να τεκμηριώνουμε αυτά που λέμε. 14.000 παραπληγικοί και 11.000 νεκροί. Και ερχόμαστε και λέμε ότι υπάρχει δυνατότητα, με βάση ευρωπαϊκά στοιχεία και δεδομένα να βοηθήσουμε. Πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν υπάρχει σε κάθε περιοχή, σε κάθε νομό, μια ΜΑΦ. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο».