Σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα και της παράλληλης κυκλοφορίας κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας. Ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες δύο εβδομάδες (περισσότεροι από 50) αποτελεί ένα «καμπανάκι» για ηλικιωμένους και ευάλωτους, υπενθυμίζοντας την επικαιροποίηση του εμβολιασμού, με τα ραντεβού για αναμνηστική δόση που έχουν προγραμματιστεί να είναι χιλιάδες. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι και ο αντιγριπικός εμβολιασμός που από μεθαύριο, 1η Νοεμβρίου, θα γίνεται χωρίς συνταγή σε ό,τι αφορά στο συμβατικό εμβόλιο.
Ο εμβολιασμός δίνει την ευκαιρία ελέγχου της πίεσης που αναμένεται να δεχθεί το Σύστημα Υγείας τους επόμενους μήνες, όταν η θερμοκρασία θα πέσει και ο συγχρωτισμός θα αυξηθεί στους εσωτερικούς χώρους. Ήδη τα νοσηλευτικά ιδρύματα δέχονται σημαντικές ροές ασθενών με κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, νοσηλεύονται συνολικά περισσότεροι από 880 ασθενείς. Την εβδομάδα από τις 16 Οκτωβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 1065 νέες εισαγωγές, αριθμός που παρουσίασε αύξηση κατά 12% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, αλλά μείωση συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ.
Η τελευταία εβδομάδα δίνει την αίσθηση μιας σταθερής επιδημιολογικής κατάστασης που έρχεται παραδοσιακά μετά το «πικ» μιας επιδημικής έξαρσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανόν η χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση μικρής πτωτικής τάσης της κυκλοφορίας του κορωνοϊού. Η επιδημιολογική αυτή εικόνα αποτυπώνεται και από τη χορήγηση αντιικών φαρμάκων, η οποία την εβδομάδα που πέρασε ήταν μειωμένη συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, χορηγούνται κατά μέσο όρο 500 συσκευασίες αντιικών την ημέρα. Χθες, Κυριακή, τα χάπια που δόθηκαν σε ασθενείς με covid-19 ήταν λιγότερα κατά 20%-25% σε σύγκριση με την προηγούμενη Κυριακή.
Ακόμη, όμως, και να παρατηρείται τάση ύφεσης, δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός καθώς συνήθως ακολουθεί το επόμενο «κύμα», ενώ έρχεται και ο χειμώνας κατά τη διάρκεια του οποίου η επίπτωση των ιών είναι μεγαλύτερη. Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία διενέργειας αναμνηστικής δόσης για τα άτομα άνω των 60 ετών και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να τους οδηγήσουν σε νόσηση με επιπλοκές.
Πάνω από 32.000 ραντεβού για εμβολιασμό
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB έχουν προγραμματιστεί 32.336 μελλοντικά ραντεβού και έχουν πραγματοποιηθεί 13.178 εμβολιασμοί από τις 16/10 που άνοιξε η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού. Τα περισσότερα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί από πολίτες άνω των 12 ετών (περισσότερα από 32.000), ενώ 109 ραντεβού αφορούν σε παιδιά 5-11 ετών και 39 σε βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών.
Την ίδια στιγμή, χωρίς συνταγή θα είναι διαθέσιμα τα συμβατικά αντιγριπικά εμβόλια από την 1η Νοεμβρίου. Για τα νέου τύπου εμβόλια όμως, που κυκλοφορούν για πρώτη φορά εφέτος χρειάζεται συνταγογράφηση σε όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου. Τα νέου τύπου εμβόλια είναι δύο και το ένα κοστίζει περί τα 54 ευρώ και το άλλο περί τα 28 ευρώ. Τα συμβατικά εμβόλια που χορηγούνται εφέτος είναι τέσσερα, Συνολικά, δηλαδή, κυκλοφορούν έξι αντιγριπικά εμβόλια. Υπενθυμίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου).