Εκατέρωθεν βολές εξαπέλυσαν φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι, με αφορμή – για ακόμη μια φορά – τις ελλείψεις φαρμάκων και τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών, ζητώντας άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για συγκεκριμένα σκευάσματα.
«Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. Αντιθέτως, τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά», σημειώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωσή του.
Το ΔΣ του Συλλόγου κάνει λόγο για «λάσπη, συκοφαντίες και παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του Π.Φ.Σ», σημειώνοντας ότι «δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας».
Στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, επισημαίνοντας τρία σημεία.
«Α) Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο Πρόεδρος μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά. Β) Θα απαντήσουν οι κ.κ. Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή; Όχι τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή», αναφέρουν οι φαρμακαποθηκάριοι.
ΟΣΦΕ: Η απαγόρευση του παράλληλου εμπορίου εξομαλύνει την αγορά
Την ίδια στιγμή, τις θέσεις της για το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων αναφέρει και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).
«Η πολιτική επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευθεί το παράλληλο εμπόριο οδηγεί σταδιακά σε εξομάλυνση της φαρμακευτικής αγοράς, με λιγότερα προβλήματα να εμφανίζονται σε επίπεδο χονδρεμπορίου αναφορικά με την επάρκεια κωδικών, με διευκόλυνση της εργασίας των φαρμακοποιών της κοινότητας στην καθημερινότητα τους και κυρίως με ικανοποιητικότερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και μικρότερη ταλαιπωρία τους (πάντα αναφερόμενοι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων απαγορεύτηκε το παράλληλο εμπόριο και όχι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων η έλλειψη προκύπτει από προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, σε υποεφοδιασμό της αγοράς από τους ΚΑΚ ή σε άλλη αιτία)», σημειώνει, προχωρώντας στις παρακάτω προτάσεις προς το Υπουργείο Υγείας:
➢ να επιμείνει στην πολιτική της για περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων μέσω της απαγόρευσης του
παράλληλου εμπορίου για τους απαραίτητους κωδικούς φαρμάκων.
➢ να επιταχύνει την δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στην
φαρμακευτική αλυσίδα (έργο το οποίο πέρα από τα προφανή οφέλη, θα προστατέψει το μέτρο της
απαγόρευσης).