Στην επιφάνεια βγαίνουν ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων καθώς οι επόμενες εβδομάδες – και μήνες- συνοδεύονται από «κύματα» ιώσεων και μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα. Ενώ είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για το νέο μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον αρκετών επιχειρήσεων και ζητούν άρση της απόφασης απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για τουλάχιστον 135 σκευάσματα για τα οποία, όπως λένε, δεν τίθεται θέμα έλλειψης.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκών (ΠΣΦ) πραγματοποίησε χθες συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στη διάρκειά της παρουσίασε στοιχεία για τα σκευάσματα που λείπουν από την ελληνική αγορά, τους λόγους για τις ελλείψεις, ενώ άφησε σαφείς αιχμές προς τους υπόλοιπους «κρίκους» της αλυσίδας του φαρμάκου, δηλαδή τα φαρμακεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά ευθύνονται δύο και μόνο παράγοντες. «Αφενός ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και αφετέρου προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες», όπως είπαν.
Οι ελλείψεις φαρμάκων σήμερα στη χώρα μας αφορούν κατά βάση σε αντιβιώσεις για τις οποίες οι δραστικές ουσίες παράγονται στην Ασία – το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αμοξυκιλλίνη. Όπως σημείωσαν οι φαρμακαποθηκάριοι, όσες απαγορεύσεις εξαγωγών και εάν γίνουν, εάν δεν παραχθεί δραστική ουσία, οι ελλείψεις στα αντιβιοτικά θα συνεχίσουν. Επιπλέον, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ινσουλίνες τελευταίας γενιάς και σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω μειωμένων ποσοτήτων που εισάγονται στην αγορά.
Φαρμακαποθήκες: Δεν έχουν σχέση οι σημερινές ελλείψεις με τις παράλληλες εξαγωγές
Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών επιδιώκουν την αποσύνδεση των παράλληλων εξαγωγών με τις ελλείψεις. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι σημερινές ελλείψεις φαρμάκων δεν έχουν σχέση με τις παράλληλες εξαγωγές. Πιο αναλυτικά, σε απαγόρευση εξαγωγών είναι μια λίστα με 282 σκευάσματα. Για τα 85 εξ αυτών υπάρχει επάρκεια, όπως τονίζουν οι φαρμακαποθηκάριοι. Επίσης, για περίπου 50 φάρμακα υπάρχει πληθώρα γενοσήμων από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Υπό αυτά τα δεδομένα, όσοι έχουν φαρμακαποθήκες ζητούν την άμεση άρση απαγόρευσης για 135 φάρμακα που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για μεγάλο ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες-αποθήκες να απειλούνται με «λουκέτο». «Οι 4000 και πλέον εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας, αναμένουν την άμεση παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους», σημειώνει ο ΠΣΦ.
Καταγγελίες για εταιρείες, φαρμακεία και ΕΟΦ
«Τονίζουμε ότι οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία) κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται», προσθέτει το ΔΣ του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.
Σύμφωνα με το νόμο, οι φαρμακευτικές εταιρίες οφείλουν να τηρούν αποθέματα τριών μηνών και να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%. «Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει», σημειώνει ο ΠΣΦ. Δηλώνει, επίσης, ότι τα φαρμακεία από 5/1/23 οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. «Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου».
Παράλληλα, ο ΠΣΦ καταγγέλλει δημόσια την «ανυπαρξία του ΕΟΦ και την παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ».