Πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΔΥ επιδιώκεται μέσα από τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση του Οργανισμού, όπως πέρασαν με νομοθετική ρύθμιση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, πριν από λίγους μήνες. Η παραίτηση του μέχρι πρότινος Προέδρου του Οργανισμού, Θεοκλή Ζαούτη, ήρθε να προλάβει τις εξελίξεις, καθώς η απομάκρυνσή του ήταν προδιαγεγραμμένη.
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε μετασχηματισμό του ΕΟΔΥ, με γνώμονα την κλιματική κρίση και τις απειλές δημόσιας υγείας που αυτή «γεννά». Για τις ανάγκες που προκύπτουν, έχει σχεδιάσει συγκεκριμένο πλάνο, η χρηματοδότηση του οποίου θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης (πάνω από 40 εκατ. ευρώ). Προκειμένου να υλοποιηθούν οι αλλαγές, τόσο η Κομισιόν όσο και ο Οργανισμός Expertise France, που προσφέρει τεχνική βοήθεια, υπέδειξαν στη χώρα μας ότι είναι αναγκαίος ένας Διευθύνων Σύμβουλος στον ΕΟΔΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο καλοκαίρι κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία καταργήθηκαν οι θέσεις των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, που δημιουργήθηκαν το 2019. Επίσης, συστάθηκε επιπλέον μία θέση Διευθύνοντος Συμβούλου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμμετοχή στη σύνθεση του ΔΣ και διοικητική επιστασία σε όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση διορισμού του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου. Είναι ο κ. Στέλιος Ορφανός, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην Α΄Κλινική Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός – Πολυκλινική».
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, εδώ και ένα χρόνο επιχειρείται να γίνουν ενέργειες για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης δράσεις, ωστόσο ο μοιρασμένος χρόνος του τέως Προέδρου του ΕΟΔΥ μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών δυσκόλευε την προώθηση του εγχειρήματος αναδιοργάνωσης του Οργανισμού.
Το κλίμα είχε αλλάξει δραματικά σε βάρος του κ. Ζαούτη, καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θεώρησε ότι δεν είναι παρών στο βαθμό που θα έπρεπε στις κρίσεις Δημόσιας Υγείας. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία επικύρωσαν αυτή την αίσθηση. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αντικατάσταση του κ. Ζαούτη είχε δρομολογηθεί πριν από την κακοκαιρία Daniel. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Ζαούτης πρόλαβε και υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στη θέση του Προέδρου του ΕΟΔΥ τοποθετήθηκε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Εντατική επιδημιολογική επιτήρηση και ίδρυση κέντρου επείγουσας ανταπόκρισης
Ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος καλούνται να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις που θα προσαρμόζουν τη λειτουργία του ΕΟΔΥ στις επιταγές της κλιματικής κρίσης και των απειλών Δημόσιας Υγείας.
Ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένονται είναι η αναβάθμιση της επιδημιολογικής επιτήρησης για τα λοιμώδη νοσήματα, καθώς η κλιματική κρίση ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μετάδοση ασθενειών. Η πανδημία και το διάστημα μετά το πέρας της οξείας φάσης διαχείρισης αποτέλεσαν την αρχή μιας ενισχυμένης επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την πανδημία η παρακολούθηση αφορούσε ουσιαστικά στη γρίπη, ενώ πλέον επιτηρούνται η covid, η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), για τον οποίο ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν δεδομένα.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κέντρου επείγουσας ανταπόκρισης (emergency preparedness and response) για απειλές Δημόσιας Υγείας. Το Κέντρο θα παρουσιαζόταν την ερχόμενη εβδομάδα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ωστόσο τα σχέδια αναβάλλονται λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία. Για τη λειτουργία του Κέντρου θα τοποθετηθούν επιδημιολόγοι πεδίου στις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα εκπαιδευτεί το προσωπικό του ΕΟΔΥ, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο για την ενημέρωση του κοινού για τις κρίσεις Δημόσιας Υγείας.
«Πρόβα» του όλου σχεδιασμού είναι η διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία μετά το πέρας της φονικής κακοκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει στηθεί Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας που λειτουργεί στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η επιχειρησιακή δράση του Κέντρου αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: Ο πρώτος είναι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού. Ο δεύτερος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση πιθανών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα και ο τρίτος άξονας αφορά στα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές.
Διαβάστε επίσης:
Η κλιματική κρίση συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, λέει ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ
Κλιματική αλλαγή: SOS για αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου
Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Το αποτύπωμά της στην υγεία – Δύο νέες μελέτες