Τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, μια ασθενής στο νοσοκομείο Κιλκίς που απαιτούσε να εξεταστεί άμεσα επιτέθηκε και χτύπησε έναν ειδικευόμενο γιατρό στα ΤΕΠ, μια νοσηλεύτρια και μια τραυματιοφορέα. Περίπου ένα μήνα μετά, στις 21 Αυγούστου, στο ίδιο νοσοκομείο, ένας συνοδός ασθενούς κινήθηκε απειλητικά κατά νοσηλεύτριας. Στα μέσα Αυγούστου, μια ομάδα σχεδόν 50 ατόμων επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο γιατρούς παθολόγους του νοσοκομείου Ναυπλίου.
Τα περιστατικά βίας κατά γιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, με το προσωπικό, ειδικά των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, να εργάζεται πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες. Οι εκπρόσωποι των γιατρών ζητούν λύση από το Υπουργείο Υγείας για να προστατεύονται γιατροί από τη βίαιη συμπεριφορά ασθενών και συνοδών τους, ενώ επισημαίνουν ότι το κύμα παραιτήσεων προσωπικού από το ΕΣΥ μεγαλώνει σε κάποιες περιπτώσεις τις αναμονές στις εφημερίες. Ως αποτέλεσμα, οι επιθέσεις αναμένεται να «φουντώσουν» το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, το τελευταίο περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς στο νοσοκομείο εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 21/08/2023 στην Παθολογική κλινική, όταν συνοδός απείλησε νοσηλεύτρια, εξύβρισε και άσκησε λεκτική βία στις νοσηλεύτριες της απογευματινής βάρδιας και απαιτούσε να εξυπηρετηθεί χωρίς αναμονή ενώ την ίδια στιγμή οι νοσηλεύτριες πραγματοποιούσαν νοσηλεία και διεκπεραίωναν εισαγωγές ασθενών στην κλινική.
Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τις φωνές και στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Μάλιστα, η νοσηλεύτρια που δέχθηκε την επίθεση αδυνατούσε να εκτελέσει τα νοσηλευτικά της καθήκοντα και εξετάστηκε στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών.
Είχε προηγηθεί ακόμη ένα περιστατικό στις 17/07/2023 και ώρα 23:30 μ.μ. όταν ασθενής που προσήλθε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των Επειγόντων περιστατικών προκειμένου να εξεταστεί άμεσα χωρίς να περιμένει. Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε κλήθηκε και η Αστυνομία. Η ασθενής αποχώρησε και επέστρεψε εκ νέου απαιτώντας να εξεταστεί χωρίς να περιμένει, ήταν επιθετική, απείλησε και εξύβρισε το νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια επιτέθηκε και χτύπησε τον ειδικευόμενο ιατρό που βρισκόταν στα ΤΕΠ και εξέταζε ασθενείς, χτύπησε την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια και την τραυματιοφορέα.
Οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος τονίζουν ότι η υπηρεσία φύλαξης διαθέτει έξι εργαζόμενους, οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν για τη κάλυψη των αναγκών του, καθώς στην απογευματινή και βραδινή βάρδια υπάρχει ένας φύλακας μόνιμα στην πύλη του Νοσοκομείου με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται εσωτερικά το Νοσοκομείο.
Το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας έχουν δει και άλλα περιστατικά βίας κατά γιατρών. Αίσθηση προκάλεσε ο τραυματισμός δύο παθολόγων, με τον ένα να υπόκειται κάταγμα πλευρών, στο νοσοκομείο Ναυπλίου από ομάδα Ρομά, με αφορμή τον θάνατο συγγενούς τους που νοσηλευόταν στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Στις αρχές Ιουλίου, επίθεση δέχθηκε και μια γενική γιατρός του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Από τα πιο πρόσφατα περιστατικά βίας που ανασύρουν από τη μνήμη τους νοσοκομειακοί γιατροί είναι ακόμη ένα συμβάν στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου.
Τι προτείνουν οι γιατροί
Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους γιατρούς και τα μέτρα «θωράκισης» του προσωπικού αποτελούν πάγιο αίτημά τους προς το Υπουργείο Υγείας. Εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, όπως διαμορφώθηκαν και στην Ολομέλεια των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τον περασμένο Μάρτιο. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι η απουσία Παρατηρητηρίου στη χώρα μας, για αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Αντίθετα, άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία, έχουν παρατηρητήριο και στοιχεία για τα βίαια περιστατικά.
Τα μέτρα αποτροπής περιστατικών βίας που προτείνουν οι γιατροί είναι:
– Η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στον οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).
– Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μη συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.
– Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.
– Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.
– Μπουτόν κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.
– Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΘ – ΕΣΥ: 5 εξαγγελίες – κλειδιά που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών
ΕΣΥ: Νέο κύμα παραιτήσεων μεγαλώνει τις ελλείψεις σε 5 ειδικότητες
Γιατροί ΕΣΥ: Οι λόγοι που παραιτούνται – Το αποτύπωμα στα νοσοκομεία