Νέος γύρος ελλείψεων σε φάρμακα βρίσκεται σε εξέλιξη στην εγχώρια αγορά, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα απαγορεύοντας τις παράλληλες εξαγωγές για περίπου 280 σκευάσματα. Παράλληλα, όμως, το θέμα της μη επάρκειας των φαρμάκων πυροδοτεί αντιπαραθέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να προετοιμαστεί για το επόμενο φθινοπωρινό κύμα ελλείψεων, που αναμένεται εντονότερο.
Φαρμακοποιοί, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονται στα…χαρακώματα, υποστηρίζοντας ότι επιτελούν τον σκοπό τους, δηλαδή ό,τι τους αναλογεί στην τροφοδοσία της αγοράς, και επισημαίνοντας προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά τη στάση κυρίως των άλλων μερών της φαρμακευτικής αλυσίδας.
Ετσι, η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών εκατοντάδων κωδικών που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε την ικανοποίηση των φαρμακοποιών και την αντίδραση των φαρμακαποθηκάριων, όπως αποτυπώθηκαν στις σχετικές ανακοινώσεις των εκπροσώπων τους.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επιδοκίμασε την νέα απαγόρευση του ΕΟΦ “σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον Ε.Ο.Φ. με το υπ΄ αριθμ. 3105/ 14.7.2023 έγγραφό του, που περιελάμβανε κατάλογο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών”.
Στην αντεπίθεση οι φαρμακαποθηκάριοι
“Ο ΕΟΦ αυτοαναιρείται και υποβαθμίζει τον κομβικό του ρόλο στην προστασία της δημόσιας υγείας, θέτοντας σε απαγόρευση πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν πληθώρα γεννόσημων” τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), αναφορικά με την επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ, η οποία μάλιστα εκδόθηκε δύο φορές την περασμένη Παρασκευή, εντάσσοντας τελικά περίπου 280 κωδικούς φαρμάκων σε καθεστώς απαγόρευσης εξαγωγών.
Ωστόσο, ο ΠΣΦ υπενθυμίζει με νόημα ότι η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΦ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, περιελάμβανε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλοποίηση της φαρμακευτικής αγοράς που τώρα καταστρατηγούνται. “Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που ο ίδιος ο ΕΟΦ είχε εκδώσει στις 7/07/23, δεν υφίσταται έλλειψη σε προϊόντα που διαθέτουν γενοσημα. Πάνω από 40 φαρμακευτικά προϊόντα της τελευταίας απόφασης του ΕΟΦ διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων” αναφέρει η ανακοίνωση και διερωτάται τι άλλαξε από τις αρχές έως το τέλος Ιουλίου ως προς τον χαρακτηρισμό φαρμάκου σε έλλειψη.
Επικριτικοί οι φαρμακαποθηκάριοι σχολιάζουν και τις δύο αποφάσεις που εξέδωσε ο ΕΟΦ την περασμένη Παρασκευή. “Ρωτάμε τι μεσολάβησε από τις 12:30 όπου αναρτήθηκε στο site η πρώτη και σχετικά ορθολογιστική απόφαση μέχρι τις 18:30 όπου αναρτήθηκε η «ορθή επανακοινοποίηση» , η οποία θέτει σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 280 και πλέον φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς καμία τεκμηρίωση της έλλειψης τους. Ποιον εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή, καθώς σίγουρα δεν ωφελεί την δημόσια υγεία” αναφέρουν.
“Ζητάμε από τον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας -εφόσον και οι δύο είχαν δηλώσει από Μάρτιο πως η αγορά «είχε ομαλοποιηθεί» κατά 92% λόγω των προσωρινών απαγορεύσεων εξαγωγών-, να εξηγήσουν και να τεκμηριώσουν γιατί διατηρούν την απαγόρευση σε όλα αυτά τα προϊόντα. Παρότι είναι ενήμεροι ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στα ράφια όλων των φαρμακαποθηκών και όλων των φαρμακείων στην Ελλάδα” σημειώνουν οι φαρμακαποθηκάριοι, καταλήγοντας πως “θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της ΕΕ, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρία-φαρμακαποθήκη-φαρμακείο), με διαφάνεια”.