Η προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών έχει «σηκώσει ψηλά» στη λίστα των προτεραιοτήτων τις αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων και την πλήρη εξάλειψη των ράντζων.
Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει ζητήσει άμεσες και δραστικές λύσεις με σκοπό να μην περιμένουν επί ώρες οι ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και να μην αναπτύσσονται ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκονται συνεχόμενες συσκέψεις, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά στα ράντζα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα εργασίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), πραγματοποιεί αυτοψία σε ιδιωτικά νοσοκομεία για να διαπιστώσει ποια έχουν οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που θα μπορεί να δέχεται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Το «μοντέλο» που θα… πατήσει επάνω το νέο σχέδιο είναι αυτό του ΝΙΜΤΣ – Ευαγγελισμού το οποίο έχει κριθεί ότι πέτυχε. Η συνεφημέρευση των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων εφαρμόζεται από τα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε βελτίωσε σημαντικά τη διαχείριση των περιστατικών στον Ευαγγελισμό, εκμηδενίζοντας τις επικουρικές κλίνες (ράντζα).
Παράλληλα με το ΝΙΜΤΣ στο οποίο προωθούνται περιστατικά που θα πήγαιναν στον Ευαγγελισμό, η πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ράντζων, που ελήφθη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προβλέπει, επίσης, τη διάθεση κλινών για την αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου από τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan General, Ερρίκος Ντυνάν, Therapis, Ιατρικό Περιστερίου, Ιατρικό Παλαιού Φαλήρου, Κέντρο Αποκατάστασης Attica, καθώς και από μικρά δημόσια νοσοκομεία όπως η Παμμακάριστος.
Ζητούμενο για το Υπουργείο Υγείας είναι η διεύρυνση του παραπάνω σχεδίου ώστε να μπορούν να διακομίζονται τα περιστατικά απευθείας σε ιδιωτικές κλινικές, αντί να πηγαίνουν πρώτα στο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο και από εκεί να γίνεται η διαλογή, όπως συμβαίνει σήμερα. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και μετά τις αυτοψίες της ομάδας εργασίας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναμένεται να διαμορφωθεί η κατάλληλη πρόταση που θα προωθηθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Τα σενάρια για τις εφημερίες
Ταυτόχρονα, επιχειρείται να αναδιοργανωθεί το εφημεριακό σύστημα που είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη επικουρικών κλινών. Υπολογίζεται πως σε κάθε εφημερία καθένα από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία δέχεται 1.000 – 1.400 ασθενείς. Ετησίως, τα ΤΕΠ προσέρχονται περί τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες, με το 25% – 45% αυτών να κρίνεται ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, βάζοντας τέλος στη δυσαναλογία ζήτησης με διατιθέμενο προσωπικό, δηλαδή γιατρούς και νοσηλευτές.
Η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η πρώτη λύση που προκρίνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι, όμως, να αναβαθμιστεί η ΠΦΥ έτσι ώστε να «απορροφά» όγκο περιστατικών που δε χρειάζονται νοσοκομείο, υπό επεξεργασία είναι και άλλες προτάσεις.
Ένα σημαντικό «ανάχωμα» στο σημερινό σύστημα είναι ο διαφορετικός τρόπος εφημέρευσης των νοσοκομείων σε 1η και 2η ΥΠΕ, παρόλο που όλα είναι στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας εφημερεύουν από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, ενώ στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια όλο το 24ωρο.
Την πρόθεση για άμεσες παρεμβάσεις στο θέμα των εφημεριών δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για συγκρότηση ομάδας από 12 εμπειρογνώμονες. Στόχος της είναι η εκπόνηση μελέτης για την ορθολογικότερη λειτουργία και οργάνωση των ΤΕΠ και του συστήματος εφημεριών των νοσοκομείων.
Πρόκειται, βέβαια, για μια ιδιαίτερα δύσκολη… εξίσωση. Για αυτό και εξετάζονται αρκετές προτάσεις. Μία εύκολη λύση φαίνεται η αύξηση του αριθμού των νοσοκομείων που εφημερεύουν σε όλη την Αττική. Αυτό, όμως, όπως λένε γνωρίζοντες τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα στερήσει από την τακτική λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην οποία γίνονται σημαντικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Η υιοθέτηση μιας κοινής φόρμουλας όσον αφορά στις ομάδες εφημερίας για όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι, επίσης, μια πρόταση, τη στιγμή που στο «τραπέζι» έχουν επανέλθει παλαιότεροι σχεδιασμοί της οδού Αριστοτέλους. Μια εξ αυτών είναι η εφημέρευση οκτώ αυτόνομων ΤΕΠ στο Λεκανοπέδιο που θα φέρει ταχύτερες διακομιδές και διοχέτευση των περιστατικών.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Υγείας: Κέντρα Υγείας και Δημοτικά Ιατρεία γίνονται «ένα» – Το νέο σχέδιο για την ΠΦΥ
ΕΚΑΒ – Ενισχύσεις: Σε ποιες περιοχές έχουν πάει Ένοπλες Δυνάμεις