Συναγερμό έχει σημάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων αναφορικά με τη γρίπη των πτηνών, η οποία φαίνεται αποτελεί υπαρκτή απειλή για τους ανθρώπους, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσιάζεται αύξηση κρουσμάτων τα τελευταία τρία χρόνια, με τον κίνδυνο εξάπλωσης να πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το ECDC καλεί τους υγειονομικούς φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, με στόχο να επιτηρήσουν και να αντιμετωπίσουν τυχόν περιπτώσεις της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους.
Ειδικότερα, στη σχετική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, το ECDC επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρατηρείται μαζική θνησιμότητα σε αποικίες θαλάσσιων πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των γλάρων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης των ανθρώπων σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά.
«Η μετάδοση στον άνθρωπο δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.
Με στόχο τον εντοπισμό ασθενών που έχουν πιθανώς μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, το ECDC απευθύνει προς τα νοσοκομεία τις εξής οδηγίες:
- Ασθενείς που κάνουν εισαγωγή με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την πιθανή έκθεση σε πτηνά (άγρια πτηνά ή πουλερικά) ή άλλα άγρια ζώα (νεκρά ή ζωντανά) έως και δύο εβδομάδες πριν από την εισαγωγή.
- Συστήνεται οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα – μηνιγγοεγκεφαλίτιδα να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ για τον ιό της γρίπης
- Όσοι ασθενείς βγαίνουν θετικοί στον ιό της γρίπης Α θα πρέπει να εξετάζονται για το ενδεχόμενο να νοσούν από τους υπότυπους A(H1) pdm09 και A (H3).
- Τα δείγματα όσων είναι θετικοί στον ιό της γρίπης τύπου Α, αλλά αρνητικοί στους A (H1) pdm09 ή A (H3) θα πρέπει να στέλνονται άμεσα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης για περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές Η5.
Το Κέντρο σημειώνει, επιπλέον, ότι, παρά την έκθεση σε μολυσμένα άρρωστα και νεκρά πτηνά, κανένας άνθρωπος δεν έχει βρεθεί θετικός στον ιό έως σήμερα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, τη σημασία της τακτικής εποπτείας των ανθρώπων που εκτίθενται τακτικά σε πτηνά, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων. Σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να παρακολουθούνται κάθε 10 – 14 ημέρες από την τελευταία έκθεσή τους, ώστε για να εντοπιστεί η εμφάνιση συμπτωμάτων και να ξεκινά ο έλεγχος το συντομότερο δυνατό.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Με βάση τα στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα για τους ιούς της γρίπης των πτηνών, τα συμπτώματα των λοιμώξεων στον άνθρωπο μπορεί να κυμαίνονται από ασυμπτωματική μόλυνση έως σοβαρή νόσο.
Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα του ανώτερου και λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, αλλά και άτυπα μη αναπνευστικά συμπτώματα, όπως νευρολογικά.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να σημειωθεί ταχεία εξέλιξη, οδηγώντας σε σοβαρή πνευμονία, σήψη με σοκ, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ έχει αναφερθεί και η εγκεφαλίτιδα με θανατηφόρο έκβαση.
Ειδήσεις σήμερα:
Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του
Αιματολογικό-Ογκολογικό συνέδριο: Από 29/6 έως 1/7 στην Αθήνα