Το αρνητικό «προβάδισμα» της χώρας μας όσον αφορά στην παιδική παχυσαρκία – στην 6η θέση με τα πιο παχουλά παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως– θέτει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας που θα ξεκινήσει στα σχολεία από το φθινόπωρο, με τη νέα σχολική χρονιά.
Το ελληνικό πρόγραμμα κατά της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά από πρόσκληση του ΠΟΥ, της Unicef και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation). Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα με δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την υλοποίησή του έχουν δεσμευτεί 44 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα στοιχεία δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη παρεμβάσεων για τα παιδιά με παραπάνω βάρος και, κατά συνέπεια, άμεσους κινδύνους για την υγεία τους. Πιο αναλυτικά, η χώρα μας βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κάτω των 5 ετών, στην 2η στα παιδιά 5-9 ετών (37,5%) και στην 1η (35%) στα παιδιά 10-19 ετών.
Παράλληλα, πρόσφατα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα με 198 έθνη, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Ο διεθνής οργανισμός συγκέντρωσε στοιχεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχουλών παιδιών κάτω των 5 ετών συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, το 14,6% των Ελληνόπουλων κάτω από τη συγκεκριμένη ηλικία, έχουν πολύ περισσότερο βάρος σε σχέση με το φυσιολογικό.
Παρεμβάσεις για μείωση της παχυσαρκίας σε 2 εκατομμύρια παιδιά
Οι δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα και θα ξεκινήσουν με πρωτογενή πρόληψη, στα σχολεία. Τα μικρά παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να υιοθετήσουν την υγιεινή διατροφή μέσα από την καλλιέργεια λαχανόκηπων στις σχολικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, προγραμματίζονται επισκέψεις στα σχολεία από γνωστούς σεφ για την απόκτηση cooking skills (μαγειρικές ικανότητες) και απώτερο σκοπό έναν υγιεινό τρόπο ζωής που δε θα βασίζεται στο πρόχειρο φαγητό, σε λιπαρά και τροφές με αλάτι.
Το δεύτερο στάδιο των παρεμβάσεων είναι η ανίχνευση των παιδιών 0-17 ετών που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας έχει ως στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας σε πληθυσμό – στόχο περίπου δύο εκατομμυρίων παιδιών. Οι παιδίατροι, μετά τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλιαρίου, έχουν ξεκινήσει και το ενημερώνουν. Καταγράφοντας τα αναλυτικά στοιχεία για το προφίλ κάθε παιδιού γίνεται υπολογισμός και του Δείκτη Μάζας Σώματος (του γνωστού BMI), γεγονός που επιτρέπει στο Υπουργείο Υγείας να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα στατιστικά για τα παιδιά που είναι στις επικίνδυνες ομάδες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας.
Στα παιδιά σχολικής ηλικίας και στις οικογένειές τους με ήδη εγκατεστημένους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία ή άλλα χρόνια νοσήματα θα δοθούν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική για αλλαγή συμπεριφορών υγείας) από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας (διαιτολόγοι, γυμναστές, κ.ά.). Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει συμφωνηθεί συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης για δωρεάν εγγραφή παιδιών που χρειάζονται άσκηση.
Ο τρίτος πυλώνας του καινοτόμου προγράμματος για την παχυσαρκία αφορά στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σχολικής ηλικίας με ήδη εγκατεστημένα νοσήματα και επιπλοκές. Αυτά θα παραπέμπονται σε εξειδικευμένες παιδιατρικές μονάδες για περαιτέρω παρακολούθηση από ειδικούς επαγγελματίες υγείας. Για παράδειγμα, για παιδιά με διαβήτη τύπου 2 προβλέπεται η χρήση wearables, δηλαδή φορητών συσκευών που βοηθούν στην παρακολούθηση και την πρόβλεψη των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Διαβάστε επίσης:
Dentist Pass και άλλα 5 δωρεάν προγράμματα ελέγχου για παιδιά από το Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Υγείας: Ξεκινούν άμεσα δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά