Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της αναστολής εκτέλεσης των συνταγών τους για αναλώσιμα αντλίας ινσουλίνης βρίσκονται περίπου 2.500 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Παράλληλα, και όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, συνεχίζεται η ταλαιπωρία για μερίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο την αντιδιαβητική ενέσιμη αγωγή τους (GLP-1 ανάλογα) καθώς αυτή έχει μετατραπεί παρανόμως σε lifestyle φάρμακο και χορηγείται σε παχύσαρκους και όχι σε διαβητικούς.
Αναφερόμενοι στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο πεδίο της φαρμακευτικής κάλυψης των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τις αποδίδουν σε αποφάσεις αλλά και παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, ζητώντας παράλληλα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
«Η υγεία και η ζωή μας είναι αγαθά που δε διαπραγματευόμαστε και δεν αποτιμώνται με οποιαδήποτε χρηματικό ποσό! Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από τον Υπουργό Υγείας να ανακατανείμει με υπουργική απόφαση, πριν παραιτηθεί, τους κλειστούς προϋπολογισμούς που όρισε μέσω του σχετικού ΦΕΚ 2553/19-4-23 δίνοντας στην κατηγορία Λ4: Υλικά Σακχαρώδη Διαβήτη τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία πρέπει να προστεθούν ειδικά στη Λ4Γ: Αναλώσιμα (ταινίες σακχάρου, σκαρφιστήρες, βελόνες κλπ). Το clawback που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρίες των αντλιών ινσουλίνης ξεπερνά για τον μήνα Ιανουάριο το 58%, κάτι που οδηγεί τις εταιρείες σε αναστολή εκτέλεσης συνταγών αναλωσίμων αντλίας ινσουλίνης και όλους εμάς, τους 2.500 και πλέον πάσχοντες, που χρησιμοποιούμε αντλία ινσουλίνης, στην υποχρεωτική αλλαγή θεραπευτικής αγωγής, ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο τη ρύθμιση της πάθησής μας, την υγεία και κατά συνέπεια και την ίδια μας τη ζωή» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας.
Την ίδια ώρα, όμως, και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μένουν ακάλυπτοι σε ό,τι αφορά συγκεκριμένο ενέσιμο σκεύασμα (GLP-1 ανάλογα), τα οποία εξαιτίας της παράνομης συνταγογράφησης χορηγούνται τους τελευταίους μήνες σε ανθρώπους παχύσαρκους που «βαφτίστηκαν» διαβητικοί. Τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν πάρει ένδειξη και ως φάρμακα κατά της παχυσαρκίας από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA),αλλά όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που σημαίνει ότι ουδείς νομιμοποιείται για τα συνταγογραφεί στην Ελλάδα, σε παχύσαρκους, μη διαβητικούς.
«Η έξαρση του γεγονότος αυτού έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 να μην μπορούν να βρουν το φάρμακό τους, να αναγκάζονται να δοκιμάζουν άλλες θεραπευτικές προτάσεις και να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις όποιες συνέπειες θα προκαλέσει η τροποποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου» αναφέρει ο κ. Δαραμήλας.
Ειδήσεις σήμερα:
ECDC: Τα διδάγματα από τη διαχείριση της πανδημίας – Οι τομείς που χρειάζονται ενίσχυση
Αυξήθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους κατά την διάρκεια της πανδημίας
Ιός Epstein-Barr: Νέα μελέτη εξετάζει πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση