Καθώς η πανδημία προχωρά σε μια φάση χαμηλότερης έντασης μήπως ήρθε η ώρα να κηρυχθεί επίσημα το τέλος της; Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρουσιάζει τα διδάγματα που εξήχθησαν από την ανταπόκριση του τομέα δημόσιας υγείας της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής αντιμετώπιση σχετικών ζητημάτων στο μέλλον, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ετοιμότητας της Ευρώπης.
«Η πανδημία COVID-19 μας δίδαξε πολύτιμα μαθήματα και είναι σημαντικό να επανεξετάζουμε και να αξιολογούμε τις ενέργειές μας για να προσδιορίσουμε τι λειτούργησε και τι όχι», δήλωσε η Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC. «Πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις δημόσιας υγείας και αυτό πρέπει να γίνει μέσω δράσεων σε διαφορετικούς τομείς. Αυτό περιλαμβάνει την επένδυση και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της επιτήρησης των μολυσματικών ασθενειών, την ενίσχυση της επικοινωνίας σχετικά με τον κίνδυνο, τη συμμετοχή της κοινότητας και την υιοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών, χωρών και περιοχών», πρόσθεσε.
Όλοι οι τομείς που προσδιορίζονται είναι στενά συνδεδεμένοι. Η έκθεση προσδιορίζει δύο στρατηγικούς τομείς, που απαιτούν οργανωτική και πολιτική δέσμευση, καθώς και επενδύσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ένας τομέας είναι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας υγείας. Η πρόσληψη, η εκπαίδευση και η διατήρηση επαγγελματιών δημόσιας υγείας, καθώς και η προσέλκυση νέων επαγγελματιών είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του εργατικού δυναμικού αυξάνεται. Σημαντικό είναι, επίσης, να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ενίσχυσης της ικανότητας του μηχανισμού δημόσιας υγείας κατά την αντιμετώπιση μιας υγειονομικής κρίσης.
Ο άλλος στρατηγικός τομέας σχετίζεται με βελτιώσεις και επενδύσεις, που θα συμβάλλουν στην ετοιμότητα των δομών υγείας να ανταποκριθούν σε μια κρίση, ενώ αναδεικνύει και την ανάγκη δημιουργίας μιας επίσημης δομής λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κρίσεων που να υποστηρίζει τις διατομεακές εργασίες. Επιπλέον, η νομοθεσία που διέπει τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τους ηθικούς λόγους και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία συγκλίνουν γύρω από την αύξηση των ικανοτήτων των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας στη μετάδοση του μηνύματος του κινδύνου και τη δέσμευση της κοινότητας για την καταλληλότερη προσαρμογή των μηνυμάτων αυτών. Επιπλέον, τα ιδρύματα πρέπει να αναπτύξουν ισχυρά, αλλά ευέλικτα συστήματα για τη συλλογή και ανάλυση διαφορετικών τύπων δεδομένων, με στόχο την υποστήριξη των αποφάσεων πολιτικής, και για τη δυναμική προσαρμογή των μέτρων στον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών.
Η νέα έκθεση του ECDC βασίζεται σε πολλές διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων, με εκπροσώπους χωρών της ΕΕ, σε εκθέσεις σχετικά με τα διδάγματα από διάφορες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και σε μια εσωτερική άσκηση που πραγματοποιήθηκε με το προσωπικό του ECDC.
Ειδήσεις σήμερα:
Αυστραλία: Υιοθετεί αυστηρά μέτρα κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου – Θα πωλούνται μόνο στα φαρμακεία
Αυξήθηκαν τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους κατά την διάρκεια της πανδημίας
Ιός Epstein-Barr: Νέα μελέτη εξετάζει πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση