Βαρύ παραμένει το αποτύπωμα του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 στο σύστημα υγείας, με τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους να αποτελούν διαρκώς τους κύριους στόχους του ιού, «φαινόμενο είναι μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών που έχουμε ζήσει».
Αυτό επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, παραθέτοντας τους αριθμούς που το επιβεβαιώνουν: περί τους 60 είναι σταθερά οι διασωληνωμένοι με covid-19 στις ΜΕΘ και πάνω από 500 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες, παρότι διανύουμε παρατεταμένη περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς του κορωνοϊού.
Πόσες νοσηλείες αποτράπηκαν με τα αντιικά
Ωστόσο, την ίδια στιγμή αναδεικνύεται έντονο και το θεραπευτικό αποτύπωμα στην αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 χάρη στα αντιικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα στα άτομα που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία, επιπλοκές ή και θάνατο, εφόσον μολυνθούν με κορωνοϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται πάνω από 200 αιτήσεις από γιατρούς για τη χορήγηση αντιικών χαπιών την ώρα που τουλάχιστον 100 ασθενείς με λοίμωξη covid εισάγονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
«Βλέπουμε πλέον πόσο σημαντική προστασία από σοβαρή νόσηση και νοσηλεία προσφέρει στους ασθενείς η αντιική θεραπεία. Διαπιστώνουμε τα καλά αποτελέσματα της θεραπείας και χαιρόμαστε πολύ γι αυτό, διαθέτουμε «όπλα» για τον κορωνοϊό» λέει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που χορηγεί τα αντιικά φάρμακα για τον κορωνοϊό, κ. Στέλιος Λουκίδης.
Από την αρχή της διάθεσης των αντιικών – Ιανουάριος 2022- μέχρι τώρα έχουν χορηγηθεί περίπου 120.000 θεραπείες, αριθμός που δηλώνει ότι ισάριθμοι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα είχαν δυνητικά οδηγηθεί για νοσηλεία στα νοσοκομεία στην περίπτωση που δεν είχαν λάβει εγκαίρως τη θεραπεία τους κατ΄οίκον μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή το θετικό τεστ.
Πρόκληση για τα νοσοκομεία και τους επιστήμονες η διαχείριση του κορωνοϊού
«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και αντιμετώπισης της COVID-19 έχουν πλέον περάσει και η νόσος δεν επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που ίσχυε τα προηγούμενα 2 χρόνια» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.
Ωστόσο, διαπιστώνει πως «η ενδημικότητα του ιού, όπως την βιώνουμε σε αυτήν την φάση, έχει το βαρύτερο αποτύπωμα που έχουμε δει σε αναπνευστικό ιό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτύπωμα που δεν φαίνεται να εξαφανίζεται και θα ταλαιπωρεί τις ευάλωτες ομάδες ασθενών που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία».
Περιγράφει την επίπτωση του ιού παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους: «Αυτήν την στιγμή και ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη περίοδο σχετικά χαμηλής διασποράς περισσότεροι από 60 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με COVID-19. Οι εισαγωγές ασθενών με SARS-CoV-2 (δηλαδή με τον ιό, και όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά γύρω στους 100 ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται με SARS-CoV-2 (όχι αναγκαστικά εξαιτίας του ιού) είναι σταθερά πάνω από 500».
Σημειωτέον ότι ο χθεσινός απολογισμός της νοσηλευτικής κίνησης που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr περιέχει ακόμη πιο…σκληρούς αριθμούς. Ειδικότερα, έγιναν 136 εισαγωγές ενώ στις απλές κλίνες νοσηλεύονταν 602 ασθενείς. Άλλοι 215 ασθενείς βρίσκονταν σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 88 διασωληνωμένοι.
«Με απλά λόγια ο ιός είναι πλέον σταθερός κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων. Αυτό το φαινόμενο είναι μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών που έχουμε ζήσει. Ο ιός της γρίπης με τον οποίο συγκρίνουμε διαρκώς τον SARS-CoV-2 δεν είναι μόνιμος κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων» τονίζει ο καθηγητής. Και καταλήγοντας αναφέρεται στην πρόκληση που αποτελεί η διαχείριση του κορωνοϊού τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για την ιατρική κοινότητα.
«Η οξεία φάση της πανδημίας έχει περάσει κατά πάσα πιθανότητα, αλλά οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του ιού στους ευάλωτους πληθυσμούς παραμένουν και απαιτούν εγρήγορση και εξειδίκευση. Η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οι γιατροί γενικότερα και πιο ειδικά οι κλινικοί ιολόγοι είναι σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση» καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης.
Ειδήσεις σήμερα:
Νοσοκομεία: Άμεση ενίσχυση με 70 εκατ. ευρώ για προμήθεια φαρμάκων