Σημαντική αύξηση σημειώνει η αγορά φαρμάκου στη χώρα κατά τους πρώτους 2 μήνες το 2023, γεγονός που αποδίδεται στην έξαρση των ιώσεων κατά το χειμώνα που πέρασε και την άνοδο της ζήτησης. Παράλληλα η άνοδος της ζήτησης δικαιολογεί σε ένα σημαντικό βαθμό και τη διατήρηση των ελλείψεων σε πολλά απαραίτητα σκευάσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της φαρμακευτικής αγοράς, ο όγκος των σκευασμάτων που διακινήθηκε το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου της τρέχουσας χρονιάς, από τα ελληνικά ιδιωτικά φαρμακεία, σημείωσε άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνουμε ότι για δεκάδες φάρμακα η άνοδος ήταν σημαντικά υψηλότερη.
Με βάση τις πρώτες καταγραφές για τη διακίνηση φαρμάκων, που βασίζονται σε στοιχεία της εταιρείας μελετών IQVIA και οι οποίες δείχνουν την τάση της αγοράς μέσα στο 2023, βλέπουμε ότι «παραδοσιακά» φάρμακα εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, φάρμακα σε έλλειψη έχουν αύξηση πωλήσεων, όπως επίσης και εναλλακτικές θεραπείες που χορηγήθηκα για την κάλυψη ελλείψεων.
Σε ποιες δραστικές σημειώθηκε άνοδος
Απομονώνοντας τα σκευάσματα τα οποία παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις στο δίμηνο άνω των 100 χιλιάδων συσκευασιών και παράλληλα σημείωσαν και αύξηση όγκου πάνω από 10%, βλέπουμε ποιες ήταν οι δραστικές ουσίες που «πρωταγωνίστησαν».
- Εκτίναξη πωλήσεων παρουσιάζει σκεύασμα με συνδυασμό των δραστικών Δεξαμεθαζόνη και οξυμεταζολίνη με περισσότερα από 110 χιλιάδες τεμάχια για το 2023 όταν το 2022 κατέγραψες μερικές εκατοντάδες. Πρόκειται για ρινικό αποσυμφορητικό σκεύασμα το οποίο ήρθε να καλύψει κενά λόγω αυξημένης ζήτησης, αν και αντίστοιχα σκευάσματα σημείωσαν επίσης άνοδο πωλήσεων.
- Συμπλήρωμα μαγνησίου επίσης παρουσίασε υπερδεκαπλασιασμό πωλήσεων ξεπερνώντας τις 150 χιλιάδες συσκευασίες.
- Οχταπλάσιες πωλήσεις παρουσίασε επίσης σκεύασμα βιταμίνης D3 με διακίνηση περισσότερων από 120 χιλιάδων συσκευασιών
- Αντιβιοτικό με βάση τη δραστική αμοξυκιλλίνη επίσης παρουσίασε σημαντική αύξηση με σχεδόν πενταπλάσιες πωλήσεις πλησιάζοντας τις 300 χιλιάδες συσκευασίες. Το εν λόγω σκεύασμα κάλυψε σημαντικό μέρος της ζήτησης γνωστών επώνυμων αντιβιοτικών με βάση τη συγκεκριμένη δραστική, τα οποία όμως επίσης παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων αν και κάποιες μορφές αυτών καταγράφονται από τον ΕΟΦ σε έλλειψη.
- Πασίγνωστο αναλγητικό με βάση της παρακεταμόλη της κατηγορίας «Cold & Flu» σχεδόν τετραπλασίασε τις πωλήσεις του ξεπερνώντας τις 600 χιλιάδες συσκευασίες.
- Σκεύασμα συνδυασμού παρακεταμόλης και κωδεϊνης που αποτελεί ισχυρό αναλγητικό επίσης σημείωσε σημαντική αύξηση που ήταν της τάξης του 250% φτάνοντας τις 320 χιλιάδες συσκευασίες. H αύξηση αυτή ουσιαστικά αποδίδεται στην υποκατάσταση πασίγνωστου αντίστοιχου φαρμάκου το οποίο διακινεί η ίδια εταιρεία και στο εν λόγω διάστημα σημειώνει έλλειψη με αποτέλεσμα και την πτώση του διακινούμενου όγκου κατά 95%.
- Γνωστό αντιβιοτικό που ανήκει στην οικογένεια των Κεφαλοσπορινών δεύτερης γενιάς και το οποίο μάλιστα καταγράφεται και μεταξύ των φαρμάκων σε έλλειψη από τον ΕΟΦ, παρουσίασε υπερδιπλάσια αύξηση πωλήσεων ξεπερνώντας τις 130 χιλιάδες συσκευασίες.
- Επίσης άλλο ένα αντιβιοτικό με βάση της δραστική ουσία κλαριθρομυκίνη παρουσίασε υπερδιπλάσιες πωλήσεις φτάνοντας τις 120 χιλιάδες συσκευασίες. Όπως σημειώνεται και από τον ΕΟΦ παρά την αύξηση των πωλήσεων η αυξημένη ζήτηση το κατατάσσει μεταξύ εκείνων που σημειώνουν ελλείψεις.
- Σκεύασμα νατρίου παρουσίασε επίσης υπερδιπλάσιες πωλήσεις ξεπερνώντας τις 220 χιλιάδες.
- Τη δεκάδα των σκευασμάτων με αύξηση πωλήσεων άνω του 100% συμπληρώνει άλλο ένα αντιβιοτικό με βάση της δραστική ουσία κλαριθρομυκίνη παρουσίασε υπερδιπλάσιες πωλήσεις ξεπερνώντας τις 100 χιλιάδες συσκευασίες. Το εν λόγω σκεύασμα κάλυψε σημαντικό μέρος της ζήτησης του αντίστοιχο αντιβιοτικού που αναφέραμ παραπάνω.
Πέρα από τα παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε ότι άνοδο σημειώνουν πολλές ακόμη δεκάδες σκευάσματα με υψηλές πωλήσεις η οποία αποδίδεται κυρίως σε αυξημένη ζήτηση. Αυτό φαίνεται λοιπόν να αποτελεί και τη βασικότερη αιτία για τις ελλείψεις, καθώς όπως είδαμε, φάρμακα που θεωρούνται δυσεύρετα δεν είναι ανύπαρκτα.