Με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Παρασκευή 31 Μαρτίου, ο κ. Θάνος Πλεύρης άλλαξε την τελευταία στιγμή την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ως κεντρικού προμηθευτή φαρμάκων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ο κύριος λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες ygeiamou.gr, αρκετά νοσοκομεία της χώρας δεν είναι έτοιμα ώστε να να προσαρμοστούν στη νέα κεντρικοποιημένη διαδικασία προμήθειας φαρμάκων. Έτσι η νέα αυτή διαδικασία θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.
Μάλιστα και η φαρμακευτική αγορά διατηρούσε επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΑΠΥ θα μπορούσε να λειτουργήσει με το νέο της ρόλος από τη Δευτέρα 3 Απριλίου, όπως προέβλεπε η προηγούμενη υπουργική απόφαση. Να επισημάνουμε ότι είναι η δεύτερη αναβολή για το συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ΕΚΑΠΥ να λειτουργεί όπως προβλέπει νέος νόμος του τέλους του 2022, ήδη από την 1/1/2023.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η ΕΚΑΠΥ να πάρει από τα νοσοκομεία της χώρας σχετικά άμεσα, πάνω από το 50% των κονδυλίων που διαθέτουν για τις προμήθειες φαρμάκων. Σε αυτή τη διαδικασία βέβαια εμπλέκεται και το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα σε ημερίδα της ΕΛΕΜΑ, η έναρξη του εγχειρήματος τόσο άμεσα ήταν μάλλον δύσκολη και υπήρχε η αμφισβήτηση ως προς την ετοιμότητα του Υπουργείου Υγείας.
Έτσι στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σημειώνονται τα εξής:
«Ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του άρθρου δέκατου πέμπτου του ν. 5015/2023, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει:
α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό
των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και
β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων, μετατίθεται από την 1η.4.2023 για την 1η.7.2023».
Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας, είναι μέσω της ΕΚΑΠΥ να «συμμαζέψει» και να εξορθολογίσει τις δαπάνες για νοσοκομειακά φάρμακα. Μέσω της κεντρικοποιημένης διαδικασίας παραγγελίας φαρμάκων για όλα τα νοσοκομεία αναμένεται να επιτευχθούν τα εξής:
- Το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια τον χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης, ενώ θα έχει το σύνολο της πληροφορίας συστημικά και με κάθε τρόπο ενημέρωσης (e-mail, sms, σύστημα).
- Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα έχουν για πρώτη φορά πλήρη λίστα με τους διαγωνισμούς και τις συμφωνίες που έχουν κλείσει σε πραγματικό χρόνο.
- Η εξόφληση των φαρμακευτικών εταιρειών θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών (και όχι μετά από 10-12 μήνες). Θα υπάρχει πλήρως ψηφιακή διαδικασία τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών.
- Θα επιτευχθεί η άμεση έκδοση των επιστροφών στις οποίες υποχρεούνται οι εταιρείες λόγω υπέρβασης δαπάνης (rebate και clawback). Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΚΑΠΥ θα υπολογίσει το clawback και για το 2022.
- Θα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στο κανάλι των νοσοκομείων. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πλέον πλήρη δεδομένα ανά νοσοκομεία, δραστική ουσία και εμπορική ονομασία φαρμάκου τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη αποφάσεων.