Από τις πλέον δαπανηρές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων αναδεικνύονται τα αντιδιαβητικά φάρμακα νέα γενιάς, το κόστος των οποίων για τον ΕΟΠΥΥ αφορά το περίπου 7-8% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσφατα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων ολοκλήρωσε τη σχετική διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διακινούν στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα σκευάσματα, εξασφαλίζοντας σημαντικές εκπτώσεις και «κλειδώνοντας» το συνολικό προϋπολογισμό για τη διετία 2022-23 στα 319 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, ο κ. Θάνος Πλεύρης υπέγραψε την θέσπιση κλειστού προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ για τα προϊόντα που ανήκουν στη θεραπευτική κατηγορία «ΑΝΤΙΔΙΑΒΗΤΙΚΑ» και για τα οποία έχουν υπογραφεί σχετικά συμφωνητικά με τις φαρμακευτικές εταιρείες ως ακολούθως:
- 2022 (1.1.2022 – 31.12.2022): 146.705.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατίθενται μέσω των φαρμακαποθηκών και των ιδιωτικών φαρμακείων και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ,
- 2023 (1.1.2023 – 31.12.2023): 172.000.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατίθενται μέσω των φαρμακαποθηκών και των ιδιωτικών φαρμακείων και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ,
Στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 6%.
Ποια σκευάσματα αφορά
Συνολικά ο κλειστός προϋπολογισμός αφορά σε 6 δραστικές και 6 συνδυασμούς αυτών που χορηγούνται σε 27 συνολικά διαφορετικές φαρμακοτεχνικές μορφές (27 διαφορετικά σκευάσματα).
Ειδικότερα αφορούν στις δραστικές:
- Σεμαγλουτίδη (3 κωδικοί)
- Λιραγλουτίδη (2 κωδικούς)
- Συνδυασμό Ινσουλίνης Degludec και Λιραγλουτίδης (1 κωδικός)
- Ντουλαγλουτίδη (4 κωδικοί)
- Καναγλιφλοζίνη (2 κωδικοί)
- Συνδυασμό Καναγλιφλοζίνης και Μετφορμίνης (4 κωδικοί)
- Εμπαγλιφλοζίνη (2 κωδικοί)
- Συνδυασμός Εμπαγλιφλοζίνης και Μετφορμίνης (4 κωδικοί)
- Συνδυασμός Εμπαγλιφλοζίνης και Λιναγλιπτίνης (2 κωδικοί)
- Δαπαγλιφλοζίνη (1 κωδικός)
- Συνδυασμός Δαπαγλιφλοζίνης και Μετφορμίνης (2 κωδικοί)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω θεραπείες αποτελούν μόνο ένα μέρος από την αγορά που ακολουθούν στη χώρα οι άνω του 1 εκατομμυρίου συμπολίτες μας που ζουν με διαβήτη.
Να επαναλάβουμε ακόμη ότι για το 2023 έχουν ήδη δεσμευθεί σε κλειστούς προϋπολογισμούς πάνω από 770 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η ενσωμάτωση συμφωνιών για κατηγορίες που έληξαν κι είναι σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης. Η σημασία των διαπραγματεύσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον ΕΟΠΥΥ, αν αναλογιστούμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού ορίου του προϋπολογισμού των 6 δισ. ευρώ, χωρίς τις υπερβάσεις. Την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί 630 εκατ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση των φαρμάκων, ενώ μόνο το 2022 εξοικονομήθηκαν 390 εκατ. ευρώ, από τα οποία 280 εκατ. ευρώ ήταν από τις συμφωνίες των τελευταίων 4 μηνών του έτους.
Επίσης να επισημάνουμε ότι μέσω της διαπραγμάτευσης όπου επιτεύχθηκε η μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 390 εκατ. ευρώ, αυτή προήλθε από τις παρακάτω κατηγορίες φαρμάκων:
- από τα σκευάσματα βιταμινών, το όφελος φτάνει τα 65,5 εκατ. ευρώ
- από τα ογκολογικά-αιματολογικά φάρμακα τα 60 εκατ. ευρώ
- από τα αντιθρομβωτικά – αντιδιαβητικά φάρμακα τα 53 εκατ. ευρώ
- από τα ογκολογικά-αιματολογικά αντιθρομβωτικά φάρμακα τα 23 εκατ. ευρώ
- από τα φάρμακα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση και για άσθμα – τα 21 εκατ. ευρώ
- ενώ από νέες εμπιστευτικές συμφωνίες διαφόρων κατηγοριών φαρμάκων το συνολικό όφελος είναι 80 εκατ. ευρώ.