Με πέντε στοχευμένες δράσεις το Υπουργείο Υγείας μεθοδεύει τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα στο 2023, όπως διαπιστώνεται από το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2023. Οι δράσεις αφορούν στους εξής βασικούς τομείς: το clawback, τη μείωση της δαπάνης για βιταμίνες και μέταλλα, τη μεταφορά σκευασμάτων στην αρνητική λίστα, τους ανασφάλιστους πολίτες και τις διαπραγματεύσεις.
Ειδικότερα σύμφωνα με το σχέδιο δράσης επιδιώκονται τα εξής μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους:
Μείωση του clawback
Σύμφωνα με τον Νόμο 4837/2021 (ΦΕΚ 178/ 01.10.2021) έχει νομοθετηθεί η μείωση του clawback και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Το άρθρο 77 του νόμου θέτει ως όριο το συνολικό ύψος αυτόματης επιστροφής του έτος 2020 και σε περίπτωση υπέρβασης επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός με συγκεκριμένα ποσά (ρήτρα συνυπευθυνότητας). To ποσό αυτό για το 2023 είναι 150 εκατομμύρια ευρώ. Να επισημάνουμε ακόμη, ότι σήμερα ψηφίζεται τροπολογία η οποία δίνει το δικαίωμα στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών να αποφασίσουν την «προπληρωμή» του ποσό κατά τη διάρκειας του τρέχοντος έτους, δηλαδή πριν γίνει η τελική εκτίμηση του clawback.
Εξορθολογισμός της δαπάνης για Βιταμίνη D, μαγνήσιο και σίδηρο
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας γίνεται επαναξιολόγηση και παραπομπή στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων με αναίτια αύξηση τη κατανάλωσης τους. Έχει ήδη δημιουργηθεί ο σχετικός κλειστός προϋπολογισμός σε φάρμακα χαμηλής θεραπευτικής αξίας (βιταμίνη D, μαγνήσιο, σίδηρος) με μείωση από τα 110 εκατ. ευρώ στα 40 εκατ. ευρώ.
Κίνητρα μεταφοράς φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από τη λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα
Δρομολογείται και είναι ήδη πολύ κοντά η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την επαναξιολόγηση και μεταφορά φαρμάκων μικρής θεραπευτικής αξίας από την λίστα αποζημίωσης στη μη αποζημιούμενη λίστα και παροχή κινήτρων. Η εκτίμηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας αλλά και της φαρμακευτικής αγοράς, η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων των ανασφάλιστων που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει φθάσει τα 310 εκατ. ευρώ. Με τον Ν. 4865, 238 Α’/04.12.2021, η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται μόνο στις δημόσιες δομές, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις προκλητής ζήτησης. Το μέτρο αναμένεται να επιφέρει εξορθολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα επιδιώκεται να εξασφαλιστούν από άλλους πόρους.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της φαρμακευτικής αγοράς, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται πολλά κεφάλαια, καθώς υπάρχουν σημαντικά μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί και μπορούν να επισκέπτονται ιδιωτικές δομές.
Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων έχει ήδη εξασφαλίσει κλειστούς προϋπολογισμούς για το 2022 της τάξης των 750 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ με εκπτώσεις 348 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία με εκπτώσεις γύρω στα 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον για το 2023 οι κλειστοί προϋπολογισμοί αφορούν σε φάρμακα αξίας 770 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι εντός του 2023 θα ξεπεραστεί το 1,2 δισ. ευρώ.