Ο κ. Σταύρος Καλπαδάκης, γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μοιρών στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 8 Ιανουαρίου δέχθηκε επίθεση από συνοδό ασθενούς, που του προκάλεσε σπασμένα πλευρά και ισχίο και τον έθεσε εκτός υπηρεσίας για δύο μήνες. Τον ίδιο μήνα στη Βέροια ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ επειδή διαφώνησε με το δρομολόγιο που ακολούθησε το ασθενοφόρο. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρώην πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Εύβοιας, κ. Γιώργος Χαλιώτης δέχτηκε επίθεση στο νοσοκομείο Χαλκίδας από έναν άνδρα που βγήκε εκτός εαυτού για τις συνθήκες νοσηλείας της μητέρας του. Πραγματοποιήθηκε έντονος διαπληκτισμός που κατέληξε σε βίαιο σπρώξιμο του γιατρού από τον συνοδό της ασθενούς. Ο κ. Χαλιώτης έπεσε στο πάτωμα και χτύπησε στο κεφάλι. Στη Μαιευτική -Γυναικολογική Κλινική στο Θριάσιο συνοδός επιτέθηκε σε προσωπικό της κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση και ο δράστης συνελήφθη. Τον περασμένο Ιούνιο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ίδιου νοσοκομείου, μία παιδίατρος δέχθηκε χτύπημα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενούς – επίσης επιλήφθηκε η διοίκηση.
Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες. Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά δημοσιοποιούνται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Ιατρών και των Επαγγελματιών Υγείας που εορτάζεται στις 12 Μαρτίου.
Με το φλέγον και χρονίζον θέμα της βίας κατά των ιατρών ασχολήθηκαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας στη σύνοδό τους το Σάββατο 4 Μαρτίου στη Δράμα. Μάλιστα, το θέμα είχε συζητηθεί κατά τη σύνοδο του Conseil Européen des Ordres des Médecins (CEOM ) τον περασμένο Μάιο στη Θεσσαλονίκη. ατά Σε συνέχεια και της συνόδου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προχώρησε σε προτάσεις προς την Πολιτεία με τη συμφωνία των μελών της συνόδου των προέδρων.
Οι αφίσες της καμπάνιας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Στην Ελλάδα, προσδιορίζονται κυρίως ως χώροι βίας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο πριν διογκωθεί με ανεξέλεγκτο τρόπο, όπως πχ στις δομές στις ΗΠΑ και το Πακιστάν όπου έχουν αναγκαστεί να λάβουν δραστικά μέτρα στις εισόδους δομών υγείας.
Ειδικότερα, η Σύνοδος των προέδρων στη Δράμα αποφάσισε τα εξής:
1. Κύριος στόχος αποτελεί η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αριθμητικά ικανό να παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες στους πολίτες, μειώνοντας δραστικά τους χρόνους αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, χώρο στο οποίο εκδηλώνονται κυρίως τα περιστατικά βίας, αλλά και στις λίστες για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις (πχ ακτινοθεραπείες).
2. Λειτουργία και στελέχωση των ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να μην συνωστίζονται τακτικά και έκτακτα περιστατικά στον ίδιο χώρο και προκαλούνται συνθήκες ανεξέλεγκτης διαχείρισης.
3. Ανάληψη υποχρέωσης από την υπηρεσία να στραφεί εναντίον εκείνου που βιαιοπραγεί, κινητοποιώντας τις αστυνομικές Αρχές και καταθέτοντας μήνυση για διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υγειονομικής μονάδας, καθώς και αγωγή για σωματικές βλάβες και φθορές.
4. Είσοδος σε κλινικές και εργαστήρια με πληκτρολόγηση κωδικού σε πόρτες ασφαλείας.
5. Μπουτόν (κόμβιο) κινδύνου στα ΤΕΠ και τα φυλάκια εισόδου, το οποίο θα ειδοποιεί το πλησιέστερο αστυνομικό Τμήμα σε περίπτωση κινδύνου.
6. Στελέχωση της φύλαξης των Νοσοκομείων με εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα γνωρίζει τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του και θα επανεκπαιδεύεται κατά τακτά διαστήματα.
7. Επίσης, ύψιστης σημασίας και πρώτης προτεραιότητας είναι η ίδρυση παρατηρητηρίου περιστατικών βίας στις υπηρεσίες υγείας. Η ίδρυση και λειτουργία παρατηρητηρίου περιστατικών βίας έχει τεθεί επιτακτικά σε όλα τα ψηφίσματα των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Φορέων, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη καταγραφή, αντιμετώπιση και διεκπεραίωση των περιστατικών βίας. Παρατηρητήριο χρειάζεται να εδρεύει σε κάθε υπηρεσία υγείας της χώρας και ο κεντρικός συντονισμός να πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας από κοινού με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Από την πλευρά του, ο ΠΙΣ υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια για τη βία κατά των ιατρών με αφίσες στα νοσοκομεία όλης της χώρας και στους σταθμούς Μετρό με την ευγενική συμμετοχή της «Αττικό Μετρό».