Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Η περίοδος της πανδημίας έδειξε στην κυβέρνηση τις δυνατότητες, αλλά και τα όρια του ΕΣΥ, το οποίο πλέον έχει συμπληρώσει τα 40 του χρόνια και παρά τα λίφτινγκ συνεχίζει την πορεία του με δυσκολίες και τραύματα, ιδιαίτερα από την περίοδο των μνημονίων. Συνεπώς, οι ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και ο συνολικός επανασχεδιασμός του χάρτη θα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες του προγράμματος της Ν.Δ. για την τετραετία 2023-2027, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα αποτελέσει οδηγό του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες.
Αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα. Την ευθύνη της σύνταξής του έχει η γραμματεία Προγράμματος της Ν.Δ. υπό την καθοδήγηση του Χάρη Θεοχάρη και σε συνεργασία με την προεδρία της κυβέρνησης και τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη. Το τελικό σκαρίφημα του προγράμματος έχουν στα χέρια τους ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, οι οποίοι είναι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για τις εφαρμοστικές του λεπτομέρειες, ενώ το τσεκάρισμα της κοστολόγησης κάνει ένα από τα στελέχη που έχουν ανέβει στη σφαίρα εμπιστοσύνης του Μεγάρου Μαξίμου, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς. Μετά την Καθαρά Δευτέρα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει στα χέρια του τις τελικές εισηγήσεις για να πάρει και τις αποφάσεις του.
Οι προτάσεις
Στον πρώτο άξονα του σχεδίου δίνεται ιδιαίτερη βάση στο πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας. Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με τη διεύρυνση του σχεδίου για τον προσωπικό γιατρό, ενώ το πρόγραμμα της Ν.Δ. αναμένεται να περιγράφει και παρεμβάσεις για την αναμόρφωση της εσωτερικής λειτουργίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων (ΤΕΠ, εφημερίες κ.ο.κ.). Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στις πολιτικές πρόληψης, ώστε να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα. «Το ΕΣΥ νοσεί εκ βάθρων», επισημαίνει αρμόδιο στέλεχος, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την αναδιάρθρωσή του. Στο νέο σύστημα, παράλληλα, θα υπάρχουν και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως έγινε αυτές τις ημέρες, με αποτέλεσμα να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν τα ράντζα από τα νοσοκομεία.
«Εχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτό τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα αποτελέσει κεντρική μου πολιτική προτεραιότητα, εφόσον οι πολίτες μάς εμπιστευτούν για μια δεύτερη τετραετία», τόνισε επί του θέματος ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη κατά την τελετή βράβευσης υγειονομικών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, πάντως, διαμηνύει ότι προίκα για την αναβάθμιση του συστήματος είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, από 3,8 δισ. σε 5,2 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Παράλληλα, στον πυρήνα της πρότασης της Ν.Δ. θα είναι και ο εξορθολογισμός του χάρτη λειτουργίας των δομών υγείας, ένα σχέδιο που, εν πολλοίς, είναι έτοιμο, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ». «Δεν γίνεται ένας νομός να έχει τρία νοσοκομεία και ένας άλλος να μην έχει κανένα ή να έχει ένα που δεν μπορεί να παράσχει ούτε βασικές υπηρεσίες», αναφέρει αρμόδια πηγή. Το σχέδιο, πάντως, σε κάθε νομό, συνδυαστικά με την ύπαρξη κέντρων υγείας και πρωτοβάθμιων δομών υγείας, είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
Αυξημένο εισόδημα
Κεφαλαιώδης πρωτοβουλία που ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τακτικά είναι οι καλύτεροι μισθοί και, εν γένει, οι καλύτερες απολαβές των εργαζομένων. Αυτό αντανακλάται στην εξαγγελία για τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και θα ισχύει από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1/1/2024, ενώ αυτό θα επεκταθεί και στις Ενοπλες Δυνάμεις. Μένει, δε, να φανεί κατά πόσο θα ποσοτικοποιηθεί η σκέψη που υπάρχει στο επιτελείο της Ν.Δ. για έναν νέο, σημαντικό γύρο μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές την επόμενη τετραετία.
Ηδη, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου καταγράφουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για το Market Pass, το οποίο αντανακλάται σε εκατομμύρια αιτήσεις, ενώ θεωρούν ότι είναι κρίσιμο οι τιμές της ενέργειας να παραμείνουν και το επόμενο διάστημα χαμηλές, άρα και οι τιμές του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, οι αγρότες έχουν λαμβάνειν ένα πακέτο που προσεγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ από την καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο το 2023.
Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να προανήγγειλε το τέλος της παροχολογίας, καθώς απομένουν λίγες ημέρες έως την προκήρυξη των εκλογών, η κυβέρνηση, όμως, έχει δημιουργήσει προσδοκίες και σε οριζόντια βάση, αλλά και σε κοινωνικές ομάδες.