Σε σημαντική ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους προχώρησαν πολλά διαγνωστικά κέντρα μετά και την καθιέρωση ποιοτικών κριτηρίων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να λαμβάνουν ανάλογη αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως ανέφερε κατά την πρώτη ημέρα της επετειακής εκδήλωσης του οργανισμού ο κ. Θεόδωρος Πασχάλης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, ΕΟΠΥΥ, ενώ το 2021 οι αξονικοί τομογράφοι ηλικίας μικρότερης των 5 ετών αποτελούσαν μόνο το 8% του συνόλου, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει διαμορφωθεί στο 48%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πασχάλης: «Όσον αφορά στα κριτήρια ποιότητας αξονικών και μαγνητικών τομογράφων έχουμε 625 εγκεκριμένα συστήματα μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Από το σύνολο των 336 αξονικών το 2021 μόνο το 8% ήταν κάτω των 5 ετών και σήμερα είναι το 48%. Αυτό σημαίνει και καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους. Επίσης και στους 289 εγκεκριμένους μαγνητικούς τομογράφους, το 2021 οι 2 στους 3 ήταν ηλικίας άνω των 16 ετών, δηλαδή συστήματα τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραγκωνιστεί. Σήμερα το 46% των μαγνητικών τομογράφων είναι κάτω των 5 ετών».
Ο κ. Πασχάλης δεν αναφέρθηκε όμως μόνο στη σημαντική αναβάθμιση του εξοπλισμού των απεικονιστικών μηχανημάτων αλλά και στα αποτελέσματα της αναβάθμισης όπως τόνισε: «με την επιβολή των ποιοτικών κριτηρίων βγήκαν και κάποια άλλα σημαντικά στοιχεία στο φως».
Ειδικότερα ανέφερε: «Είχαμε σε λειτουργία συστήματα τα οποία είχαν ανακυκλωθεί στο εξωτερικό. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον ιδιώτη πάροχο που θα έπαιρνε από τα σκουπίδια ένα σύστημα και θα έβαζε μέσα έναν ασθενή, επειδή είχε ένα καλό χαρακτηριστικό, όπως π.χ. ένας αξονικός 64 τομών, θα έπρεπε να λάβει την ίδια αποζημίωση με έναν αντίστοιχο καινούργιο. Τα συγκεκριμένα συστήματα δεν είναι σήμερα εγκεκριμένα στη βάση δεδομένων του ΕΟΠΥΥ, έχουν τεθεί εκτός. Επίσης βρήκαμε συστήματα τα οποία προέκυψαν από μίξη άλλων συστημάτων (κανιβαλισμένα) κυρίως μαγνητικοί, όπως και συστήματα με παραποιημένα λογισμικά που δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας».
Ο κ. Πασχάλης σημείωσε ακόμη ότι ο ΕΟΠΥΥ προχωρά ευρύτερα στη διασύνδεση ποιότητας και αποτελεσματικότητας παροχών και με βάση αυτή τη σχέση θα προσδιορίζεται και το rebate. Η αρχή έγινε με την αποζημίωση πολυγονιδιακών βιοδεικτών και του γονιδίου για τον καρκίνο του μαστού BRCA, όπου έχουν επιβληθεί αυστηρά κριτήρια στα εργαστήρια που θα εκτελούν τις εξετάσεις. Η συνέχεια δόθηκε στις εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας όπου από 1/1/2023 οι αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ βασίζονται σε ποιοτικά κριτήρια.
Επίσης το τρέχον διάστημα ψηφίζονται τα κριτήρια ποιότητας ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, όπως ανέφερε σχετικά και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης .
Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ προετοιμάζει δείκτες ποιότητας σε διαβητολογικό αναλώσιμο υλικό το οποίο επιδιώκεται να διασυνδεθεί με την καινοτομία και την κλινική αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον Προϊστάμενος Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ.
Διαβάστε επίσης:
H Πολιτεία οφείλει την έμπρακτη αναγνώρισή μας, λένε οι νοσηλευτές στο ΕΣΥ