Βελτιωμένη είναι η εικόνα των φαρμάκων υπό έλλειψη σύμφωνα με την τελευταία λίστα που ανάρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αφορά στα σκευάσματα τα οποία παρουσιάζουν μακροχρόνια απουσία. Σύμφωνα με τη νέα λίστα, αυτή τη στιγμή 135 σκευάσματα φαίνεται παρουσιάζουν σοβαρό θέμα, όταν η προηγούμενη λίστα η οποία είχε εκδοθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες περιλάμβανε 162.
Να αναφέρουμε βέβαια πως μεταξύ των 35 περιλαμβάνονται και 2 για τα οποία θεωρείται ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Άρα επί της ουσίας αναφερόμαστε σε 133 που βρίσκονται σε απόλυτη (μακροχρόνια) έλλειψη.
Σχετικά με τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη να αναφέρουμε ότι πρόκειται για 70 φάρμακα κοινότητας (από 71), 12 νοσοκομειακά (από 20), 6 εμβόλια αν και για το ένα γίνεται αναφορά για αποκατάσταση κυκλοφορίας και 47 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (από 65).
Μην ξεχνάμε ακόμη ότι με βάση και το δεύτερο κατάλογο που δημοσιεύει τακτικά ο ΕΟΦ και αφορά στα σκευάσματα για τα οποία έχει διακοπεί η παραγωγή και η διακίνησή τους, εκεί περιλαμβάνονται 76 σκευάσματα τα οποία δεν υπάρχουν πια στην αγορά. Άρα μιλάμε για συνολικά 209 δυσεύρετα ή ανύπαρκτα σκευάσματα από 234 κατά την προηγούμενη ανάρτηση.
Βλέπουμε πάντως ότι στα σκευάσματα που διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία το ζήτημα παραμένει σημαντικό αν και με βάση των ΕΟΦ υπάρχουν υποκατάστατα. Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία λίστα του οργανισμού σχετικά με τα φάρμακα σε έλλειψη, μεταξύ αυτών βλέπουμε πως λόγω αυξημένης ζήτησης ή καθυστερημένης παράδοσης από το εξωτερικό, τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε:
- Αντιφλεγμονώδες με βάση τη δραστική ουσία φλουτικαζόνη
- Aντιβιοτικό που ανήκει στις κεφαλοσπορίνες δεύτερης γενιάς
- Δύο πασίγνωστα αντιβιοτικά με βάση την αμοξυκιλλίνη
- Αντιϋπερτασικό με βάση τη δραστική ουσία κιναπρίλη
- Φάρμακο για την ημικρανία με βάση τη δραστική εργοταμίνη.
Πάντως σε γενικές γραμμές το πρόβλημα των ελλείψεων δεν είναι πλέον τόσο έντονος όσο πριν μερικές εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: Περιορίστηκαν οι ελλείψεις – Ποια σκευάσματα παραμένουν δυσεύρετα