Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη το περασμένο Σάββατο στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής, «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός». Για 24 ώρες, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής, η προσέλευση των ασθενών ήταν συνεχής όπως και ο ρυθμός παροχής υπηρεσιών υγείας από το προσωπικό.
Εισαγωγή και νοσηλεία κρίθηκε ότι χρειάζεται περίπου το 18% των περιστατικών, δηλαδή έγιναν 160 εισαγωγές σε κάθε νοσοκομείο. Σχεδόν 1.500 άνθρωποι εξετάστηκαν εντός των μεγαλύτερων τριτοβάθμιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων του λεκανοπεδίου στις ασφυκτικές συνθήκες της εφημερίας αντί να εξεταστούν σε άλλες δομές, πχ Κέντρα Υγείας.
Η «πληγή» των ράντζων, η χρόνια «πληγή» του ΕΣΥ που αιμορραγεί το τελευταίο διάστημα λόγω της έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και λόγω της έξαρσης των ιώσεων, έγινε και πάλι αισθητή στο «Αττικόν», αλλά σε μικρότερη έκταση, χάρη στις «θεραπευτικές παρεμβάσεις» της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Στον «Ευαγγελισμό» η συν-εφημέρευση με το ΝΙΜΤΣ τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξαλείψει τα ράντζα, καθώς το δεύτερο νοσοκομείο δέχεται σημαντικό αριθμό περιστατικών μέσω του ΕΚΑΒ και βάσει της σχετικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μπορεί να νοσηλεύει έως 50 ασθενείς.
Στο «Αττικόν» τα ράντζα υποδιπλασιάστηκαν, μετά τη συν-εφημέρευση με ιδιωτική κλινική του Περιστερίου και αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω μόλις ενεργοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις που έχουν αποφασιστεί. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννη Κωτσιόπουλου, του επικεφαλής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κ. Χρήστου Ροϊλού, του διοικητή του νοσοκομείου, κ. Σπύρου Αποστολόπουλου και εκπροσώπων ιδιωτικών κλινικών.
Τους τελευταίους μήνες μετά την εφημερία του το «Αττικόν» κατέγραφε σταθερά πάνω από 100 – έως και 122 έχουν καταγραφεί- ράντζα στους διαδρόμους και τις κλινικές του. Κατά τις δύο προηγούμενες εφημερίες του, την περασμένη Τρίτη και προχθές, Σάββατο, ο αριθμός των ράντζων ήταν διψήφιος και κάτω από 50.
Ειδικότερα, το Σάββατο αναπτύχθηκαν μόλις 39 ράντζα. Κατά την ίδια εφημερία 15 περιστατικά διακομίστηκαν στην κλινική «Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου», όπου θα παραπέμπονται και θα νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά κατόπιν εξέτασης και αξιολόγησης από ειδική ιατρική ομάδα του «Αττικόν».
Η επόμενη εφημερία του νοσοκομείου θα πραγματοποιηθεί με τη συν-εφημέρευση του Ασκληπιείου Βούλας για τα ορθοπεδικά περιστατικά. Οι «θεραπευτικές παρεμβάσεις» περιλαμβάνουν επίσης τη συνεργασία και με άλλη ιδιωτική κλινική όπου θα παραπέμπονται και θα διενεργούνται τα λεγόμενα «ψυχρά» χειρουργικά περιστατικά, δηλαδή όσα δεν είναι επείγοντα.
Η αποσυμφόρηση των ράντζων που επιτεύχθηκε σε ένα νοσοκομείο που επί σειρά ετών…λυγίζει από το βάρος του ονόματος του και των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει, έχει δημιουργήσει άλλη δυναμική τόσο στο «Αττικόν» όσο και στο υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης, με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα, κ. Κωτσιόπουλου, εξέτασαν ενδελεχώς τη βαθιά «πληγή» των ράντζων και αναζήτησαν όλες τις δυνατές λύσεις για τη διαχείριση και τη θεραπεία της. Αποφασίστηκε η επικούρηση των εφημεριών των επιβαρυμένων νοσοκομείων «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Λαϊκό» από μικρότερα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και τέθηκε στο επίκεντρο ο ασθενής και το πως θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν περί τα μέσα Ιανουαρίου από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αμέσως μετά από το «Αττικόν».
Θετικό πρόσημο έχουν οι παρεμβάσεις στο «Γ. Γεννηματάς» όπου υποδιπλασιάστηκαν τα ράντζα με τη συν-εφημέρευση με τρεις ιδιωτικές κλινικές («Ερρίκος Ντυνάν», «Μetropolitan General» και «Therapis General Hospital»). Τέλος, στο «Λαϊκό» έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα, αλλά παραμένει σε εφεδρεία η επικούρηση των εφημεριών του από το νοσοκομείο «Παμμακάριστο».