Την ενίσχυση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, τη διαθεσιμότητά τους σε όλους τους πολίτες των 27 κρατών μελών και την παραγωγική αυτάρκεια του ευρωπαϊκού χώρου στον τομέα του φαρμάκου, έχει ως στόχο η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προκύψει αναμένεται να προστατεύει και να βοηθά τη βιομηχανία να προωθήσει την έρευνα και τις τεχνολογίες για τους ασθενείς, ώστε να ανταποκρίνονται στις θεραπευτικές τους ανάγκες.
«Πρόκειται για μια ευκαιρία με διττό στόχο: την ίση πρόσβαση σε καινοτόμα ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και την ανάδειξη της Ευρώπης σε πόλο έλξης για τις φαρμακευτικές εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D)», ανέφερε ο Γιώργος Ρωσίδης, επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου.
Ο κ. Ρωσίδης μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Time to act: Building a pharmaceutical framework fit for rare diseases» («Ώρα για δράση: Οικοδομώντας ένα φαρμακευτικό πλαίσιο για τις Σπάνιες Παθήσεις») – που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – εξήγησε ότι πριν το 2000 υπήρχε ελάχιστο ενδιαφέρον από τις φαρμακευτικές εταιρείες για επενδύσεις σε κλινικές μελέτες για την ανάπτυξη φαρμάκων για Σπάνιες Παθήσεις.
«Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου 200 ορφανά φάρμακα, ενώ έχουν επενδυθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για νέες θεραπείες», σημείωσε αναφερόμενος στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Και συμπλήρωσε ότι η «αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: την ισότητα στην πρόσβαση, τις εξατομικευμένες λύσεις που χρειάζονται οι ασθενείς, την ύπαρξη κανόνων που θα σέβονται όλοι, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη διασφάλιση της επάρκειας. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα ωφελήσει αμοιβαία τους ασθενείς, τις φαρμακευτικές εταιρείες και την ΕΕ και είμαι σίγουρος πως με τη συμμετοχή όλων θα επιτευχθεί», κατέληξε ο κ. Ρωσίδης.
Ώρα για δράση
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Hellas με τη σειρά του σημείωσε πως «είναι μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουμε όλοι μαζί την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας και η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα της ανακάλυψης και παραγωγής καινοτόμων θεραπειών για όλες τις ασθένειες, περιλαμβανομένων των Σπάνιων Παθήσεων».
Ο κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι «η έγκριση νέων θεραπειών δεν σημαίνει και άμεση πρόσβαση. Στην πρόσφατη ευρωπαϊκή σύνοδο για την Υγεία η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) παρουσίασε το σχέδιο της – EFPIA Moonshot – για την άρση των εμποδίων στην ανακάλυψη και διάθεση των καινοτόμων φαρμάκων. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να δράσουμε».
Ο Peter Liese, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την πλευρά του, τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι μεγάλες σε ότι αφορά τη φαρμακευτική πολιτική της ΕΕ. Και ειδικά στο θέμα των Σπανίων Παθήσεων. Αν δεν λάβουμε ομόφωνες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, δεν μπορούμε να περιμένουμε την επίλυση των προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο. Η Ευρώπη θέλει να προάγει την καινοτομία και παράλληλα να προσφέρει λύσεις στους ασθενείς».
Τέλος, ο κ. Κυμπουρόπουλος υπογράμμισε πως «μόνο ενωμένοι μπορούμε να συζητήσουμε την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και να αναμορφώσουμε συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική για την Υγεία. Η πανδημία Covid-19 μάς έδωσε την ευκαιρία να εντοπίσουμε τα κενά και να ενισχύσουμε φορείς όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και να συσταθεί η Ενιαία Αρχή για τη Διαχείριση Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων (HERA). Αλλά δεν αρκούν αυτά τα σημαντικά βήματα. Πρέπει να γίνουν και άλλα. Πρέπει με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να εγγυόμαστε την ισότητα στην πρόσβαση στα φάρμακα, την στήριξη της καινοτομίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων.»
Άρση εμποδίων
Ο κ. Κυμπουρόπουλος αναφερόμενος ειδικά στις Σπάνιες Παθήσεις υπενθύμισε ότι «πολύ πριν εκλεγώ ευρωβουλευτής, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών προσπαθούσα να αναδείξω την αναπηρία και την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με Σπάνιες Παθήσεις. Αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι η επένδυση στην έρευνα. Σήμερα για το 95% των Σπάνιων Παθήσεων δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία».
Και συμπλήρωσε πως «ενώ τις λέμε σπάνιες τελικά δεν είναι και τόσο σπάνιες αφού αφορούν 27-36 εκατ. άτομα στην Ευρώπη. Ένας πληθυσμός μεγαλύτερος από της Ελλάδας. Η επιστημονική έρευνα πρέπει να ενθαρρύνεται, όπως και η επένδυση των φαρμακευτικών εταιρειών μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες όλων αυτών των ασθενών».
Και παράλληλα, σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, πρέπει να δοθεί έμφαση στην απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση. «Οι γονείς ενός παιδιού με σπάνιο νόσημα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Να κατανοούν ότι αυτό το παιδί θα ζήσει διαφορετικά. Γιατί η κοινωνία θέτει εμπόδια στην εκπαίδευση, την εργασία, τις σχέσεις. Πρέπει να κάνουμε την αναπηρία σεβαστή μέσα από μια ολιστική προσέγγιση της Υγείας. Να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας και να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ελήφθη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (EFPIA) και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, την Ελληνική Ένωση Ασθενών και την πρωτοβουλία Screen4Rare.