Μια σειρά σημαντικών κινήσεων αναμένεται να υλοποιήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί το 2023 στον τομέα του φαρμάκου. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται δύο βασικές κινήσεις. Η πρώτη αφορά στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης η οποία θα δίνει κίνητρο σε φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω αύξηση της τιμής φτηνών σκευασμάτων, να περάσουν στην αρνητική λίστα δηλαδή να μην αποζημιώνονται. Η δεύτερη αφορά την η αλλαγή στον τρόπο προμηθειών φαρμάκων στα Δημόσια Νοσοκομεία, μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).
Παράλληλα προωθείται και η χρηματοδότηση ενός νέου προϋπολογισμού που θα αφορά στα πλέον καινοτόμα φάρμακα, διεκδικώντας ένα ξεχωριστό κονδύλι από το Κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως σημείωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου»: «Στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων η φαρμακοβιομηχανία έχει φτάσει στα όρια της. Αυτά που πήραμε το 2021 είναι μεγάλη επιτυχία για το κράτος να κλείνει κλειστούς προϋπολογισμούς 920 εκ. με εκπτώσεις 450 εκ. και προφανέστατα δεν μπορεί να πάει παραπάνω ως προς την πίεση των εταιρειών. Μιλώντας ρεαλιστικά υπάρχουν δύο επίπεδα: το ένα είναι η αύξηση του προϋπολογισμού που ήδη συζητάμε αλλά και το ότι οι καινοτόμες καλές θεραπείες θα πρέπει να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις έχουν ανάγκη. Προς την κατεύθυνση αυτή το 2023 θα δοθεί έμφαση στο να λαμβάνουν οι ασθενείς τις θεραπείες που χρειάζονται και σε μια πιο εξορθολογισμένη διαδικασία ώστε να υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον της εταιρείας να φέρει τη θεραπεία στο χώρα μας».
Ειδικότερα, όπως έχει σημειώσει και πριν μερικές εβδομάδες ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος: «Ένα σχέδιο το οποίο συζητάμε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών τον κύριο Σκυλακάκη, αφορά το πως θα μπορέσουν να εισέρχονται όλες οι νέες γονιδιακές θεραπείες στη χώρα. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός τρίτου καναλιού (δηλαδή εκτός προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων) που με βάση και τα όπλα που έχουμε, ήτοι μητρώα ασθενών και «σάρωση ορίζοντα», με όλες αυτές τις δυνατότητες, θα μπορούμε να προβλέψουμε ποια δαπάνη θα μας φέρει ένα τέτοιο φάρμακο. Αφαιρώντας επίσης το κομμάτι του προϋπολογισμού το οποίο θα καλύψει το νέο φάρμακο λόγω υποκατάστασης παλαιότερων φαρμάκων, θα μπορούμε να ξέρουμε ποια δαπάνη θα προκύψει, ώστε αυτά τα φάρμακα να μην τα συμπιέζουμε στον υπάρχοντα προϋπολογισμό».
Νέα Αρνητική Λίστα
Ένα ακόμη μέτρο για να μειωθούν τα κόστη αποζημίωσης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να υλοποιήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν έτοιμη είναι μια ακόμη Υπουργική Απόφαση ώστε πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, να μπορούν οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα, δηλαδή τον πολυπληθή κατάλογο των αποζημιούμενων από την Πολιτεία φαρμάκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και βρίσκεται σε διαδικασία εγκρίσεων από το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας και θα προβλέπει και αύξηση της τιμής των μεταφερόμενων σκευασμάτων. Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αφορά σκευάσματα χαμηλής τιμής ήτοι κάτω από τα 10 ευρώ.
Νέα ΕΚΑΠΥ
Επίσης αλλαγές προωθούνται και στον τομέα της προμήθειας νοσοκομειακών φαρμάκων, μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά παρουσιάζει καθυστερήσεις και ακόμη δεν έχει υπάρξει η σχετική τροπολογία.
Η αλλαγή εκτιμάται ότι συμβάλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στην έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτριών εταιρειών, εντός 90 ημερών, περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας θα είναι σε θέση να έχει σαφή εικόνα ανά πάσα στιγμή για την πορεία των παραγγελιών φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση των πόρων.
Τι αλλάζει
Η ΕΚΑΠΥ, λοιπόν, θα καταστεί κεντρικός αγοραστής φαρμάκων για το σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία, μέσω ειδικής πλατφόρμας, τιμολόγησης και εκκαθάρισης δαπανών και η πληρωμή θα γίνεται πλέον εντός 90 ημερών. Οι παραγγελίες των νοσοκομείων θα τίθενται ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τόσο τα Νοσοκομεία όσο και οι Φαρμακευτικές εταιρείες.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σταδιακά για τις εξής 3 κατηγορίες φαρμάκων:
- Φάρμακα που προέρχονται από τις κεντρικές διαγωνιστικές διαδικασίες της ΕΚΑΠΥ (γενόσημα).
- Φάρμακα από το σύνολο των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (για το 2023).
- Τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του άρθρου 12 του Ν.3816/10.
Σκοπός είναι η διαδικασία να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, αλλά και αναλώσιμων.
Διαβάστε επίσης:
Πλεύρης: 4.700 γυναίκες ανακάλυψαν καρκίνο σε πρώιμο στάδιο με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»