Με αργό ρυθμό πραγματοποιείται η αποκατάσταση των ελλείψεων φαρμάκων, με το σημαντικότερο πρόβλημα να διαπιστώνεται σε ιδιαίτερα σημαντικά σκευάσματα που έχουν άμεση σχέση με τις ιώσεις της περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr από τον χώρο των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, μπορεί και πάλι να λειτουργούν κανονικά οι φαρμακευτικές εταιρείες, όμως παραμένουν τα προβλήματα καθώς αφενός οι ποσότητες είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, αφετέρου υπάρχει και εκρηκτική αύξηση της ζήτησης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα σημειώνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς:
- Διατηρούνται οι σημαντικές ελλείψεις σε βασικά αντιβιοτικά και εισπνεόμενα φάρμακα, ειδικά μίας πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω της διεθνούς συγκυρίας.
- Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει επίσης και άλλη πολυεθνική εταιρεία η οποία διακινεί σκεύασμα που έχει να κάνει με το διαβήτη.
- Εταιρεία διακίνησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΗΦΑ) ιδιαίτερα αναγκαίων, ακόμη δεν έχει εξομαλύνει τη διακίνησή τους.
- Η ζήτηση από τους πολίτες παρουσιάζει ραγδαία αύξηση διότι πέρα από την έξαρση των ιώσεων υπάρχει και η ανασφάλεια λόγω των διαστάσεων που πήρε το ζήτημα των ελλείψεων.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ναι μεν υπάρχει μια σχετική βελτίωση της κατάστασης και σε κάποια σκευάσματα όντως εξομαλύνεται η κάλυψη των πολιτών, σε κάποια άλλα όμως ευρέως διαδεδομένα η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη δύσκολη. Εκτιμάται λοιπόν πως θα χρειαστεί περισσότερος -από τον αρχικά εκτιμώμενο- χρόνος για την ουσιαστική εξομάλυνση της αγοράς.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη: «Οι εταιρείες φαρμάκων άνοιξαν μετά από 15νθημερο κλείσιμο την περίοδο των εορτών, εν αντιθέσει με τους άλλους δύο κρίκους της αλυσίδας φαρμάκου, δηλαδή φαρμακεία και φαρμακαποθήκες οι οποίες παρέμειναν ανοιχτές. Έστειλαν κάποιες ποσότητες, δυστυχώς πολύ περιορισμένες. Η αγορά ανακουφίστηκε λίγο αλλά δεν καλύφθηκε επαρκώς».
Τι προτείνει ο ΣΦΕΕ
Πριν από λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη τις δυο νέες προτάσεις του για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:
α) Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα διακίνησης: όπως όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες από τον Μάιο του 2016 σε καθημερινή βάση δηλώνουν ψηφιακά στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ, έτσι θα πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιποι στην αλυσίδα διακίνησης. Με αυτό τον τρόπο ο ΕΟΦ δύναται να ελέγξει την πορεία της προμήθειας ενός φαρμάκου και να το συγκρίνει με άλλες περιόδους. Την ίδια διαφάνεια αιτήθηκε και για το χονδρεμπόριο.
β) Η δεύτερη πρόταση τόνιζε ότι είναι κάθε προϊόν για το οποίο μια φαρμακευτική εταιρεία δηλώνει περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη στην σχετική πλατφόρμα του ΕΟΦ, να τίθεται άμεσα σε απαγόρευση εξαγωγών μέχρι τη λήξη του διαστήματος έλλειψης.
Ο ΣΦΕΕ επαναλάμβανε ακόμη ότι: «Η Πολιτεία έχει επιλέξει να έχει τις πιο φτηνές τιμές φαρμάκων στην Ευρωζώνη και όπως είχαμε επικοινωνήσει, 1.300 φάρμακα είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή αυτής (πολλά εξ αυτών είναι μοναδικά). Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι αφενός οι αποσύρσεις αυτών των φτηνών φαρμάκων που τώρα, λόγω αύξησης κόστους είναι πιο πιθανές και αφετέρου οι παράλληλες εξαγωγές λόγω του τεράστιου περιθωρίου κέρδους για τον μεσάζοντα. Εφόσον οι ανωτέρω συνθήκες δεν αλλάζουν θα πρέπει το Υπουργείο και η εποπτεύουσα αρχή (ΕΟΦ) -παρά την υποστελέχωση- να εφαρμόζουν ένα σύστημα συνεχών ελέγχων που θα διαφυλάττουν πρωτίστως τη Δημόσια Υγεία».
Διαβάστε επίσης:
Κυριακίδου: Μακροχρόνια πρόκληση η έλλειψη φαρμάκων σε πανευρωπαικό και παγκόσμιο επίπεδο