Προβληματισμό στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και γενικότερα στον ευρύτερο κλάδο διακίνησης φαρμακευτικών σκευασμάτων είχε προκαλέσει το γεγονός ότι για το 2022 αλλά και το 2023 δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη καταγραφή για το κονδύλι που θα αποζημίωνε τα εμβόλια των πολιτών (εκτός covid-19). Τελικά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ καταγράφηκε η σχετική δημόσια δαπάνη η οποία είναι 110 εκατομμύρια ευρώ για το 2022 και 109,5 εκατ. ευρώ για το 2023. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες τα τελικά ποσά θα κινηθούν στα επίπεδα των 160 εκατ. ευρώ και 170 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς, για το 2022 ο προϋπολογισμός φαίνεται ικανοποιητικός και έτσι δεν πρόκειται να υπάρχει θέμα υπέρβασης της δαπάνης, καθώς πολλοί ήταν οι πολίτες οι οποίοι δεν έκαναν ακόμη και τους πιο απαραίτητους εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα κάποια παιδικά εμβόλια. Για το 2023 όμως φαίνεται ότι θα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών λόγω της έκρηξης των ιώσεων το τελευταίο δίμηνο που οδηγεί πολλού πολίτες στη λήψη ειδικά αντιγριπικών εμβολίων όπως και του εμβολίου για πνευμονιόκοκκο.
Να τονίσουμε εδώ ότι δεν τίθεται θέμα για τους πολίτες καθώς σε όποιων συστήνεται εμβολιασμός αυτός θα γίνεται και με βάση τα όσα προβλέπονται για την αποζημίωσή του. Όμως υπάρχει ένα ζήτημα με την εισαγωγή νέων εμβολίων τα οποία μπορεί να αφορούν νόσους για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια, όμως τα νέα είναι και πιο ακριβά. Εδώ σημαντικό λόγο έχει βεβαίως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 με την σημαντική αύξηση των εμβολιασμών λόγω της προσπάθεια να προφυλαχθούν οι πολίτες από γρίπη και πνευμονιόκοκκο τη στιγμή που υπήρχε παράλληλη έξαρση κορωνοϊού, το κόστος για τα εμβόλια ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Τότε είχε δημιουργηθεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό διότι ο προϋπολογισμός που είχε οριστεί ήταν της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. Το 2021 όπου ναι μεν οι πολίτες εμβολιάζονταν για κορωνοϊό, όμως δεν ανταποκρίθηκαν δυναμικά στην παραίνεση της Πολιτείας για εμβολιασμό κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, το συνολικό κόστος για εμβόλια ήταν της τάξης των 145 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίσσεψαν εμβόλια.
Πως κινήθηκε ο εμβολιασμός το 2022
Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τους πρώτους 11 μήνες του 2022 τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουν γίνει είναι της τάξης των 33 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα για τον πνευμονιόκοκκο τα εμβόλια που έχουν γίνει το ίδιο διάστημα είναι αξίας περίπου 28 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόνο για δύο νόσους ήδη το 40% της προβλεπόμενης δαπάνης έχει καλυφθεί. Και να επισημάνουμε ότι ο Δεκέμβριος ήταν ένα μήνας όπου πολλοί πολίτες που είχαν καθυστερήσεις τα δύο συγκεκριμένα εμβόλια, λόγω της έξαρσης των ιώσεων έσπευσαν να εμβολιαστούν. Παράλληλα το αντιγριπικό ήδη χορηγείται εύκολα πια από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και περίπου 30 εκατ. ευρώ που αφορούν στο εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) τότε πάνω από το 50% της συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης έχει ήδη γίνει και μόνο για τρεις νόσους.
Διαπιστώνεται λοιπόν από την πλευρά φαρμακευτικών εταιρειών ένας νέος προβληματισμός για το κατά πόσο τα 170 εκατ. ευρώ που αναμένεται να είναι ο προϋπολογισμός των εμβολίων για το 2023 θα είναι ικανός να καλύψεις τις ανάγκες και δεν θα υπάρξει clawback δηλαδή υπέρβαση της συγκεκριμένης δαπάνης και επιστροφή ποσών από τις εταιρείες. Σε μια πρώτη εκτίμηση αναφέρεται ότι το κονδύλι για τα εμβόλια θα έπρεπε να είναι αυξημένο κατά 10-20 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει άνοδος στην χορήγηση εμβολίων κατά του HPV, επειδή διευρύνθηκαν τα κριτήρια για τα άτομα που μπορούν να το λάβουν μέχρι το τέλος του 2023 μετά από ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό που εντοπίστηκε την προηγούμενη διετία.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: Ποια δεν θα αποζημιώνονται – Τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες
Εμβολιασμός: Η αποδοτική επένδυση για ολοκληρωμένη δημόσια υγεία