Την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα με θέμα την κατάσταση της Covid-19 στην Κίνα.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Στο μεταξύ, οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό πως θα αρχίσουν να υποβάλλουν σε τεστ όλες τις αφίξεις από την Κίνα, αφού σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες δύο πτήσεων προς το Μιλάνο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία αναφέρουν πως «δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα». «Από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (…) ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα», δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία, μιλώντας στον French Radio Classique.
Η επικεφαλής της επιτροπής αυτής, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση για τους επιδημιολογικούς κινδύνους, σημείωσε ότι προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της Covid-19 στην Κίνα.
«Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία», πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Inter.
Ειδήσεις σήμερα:
Διατροφή: 10 tips για απώλεια λίπους, μείωση χοληστερόλης και καθαρές αρτηρίες
Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Ποινικό δικαστήριο για τις φαρμακαποθήκες που κρατάνε στοκ
Γρίπη: Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί τον Νοέμβριο – Ο παράγοντας που έπαιξε ρόλο