Το ΕΣΥ θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η κατάσταση των νοσοκομείων, ιδίως τα προβλήματα, αλλά και τα έργα που δρομολογούνται, θα παρουσιαστούν στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό, κυρία Μίνα Γκάγκα, τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο.
Το θέμα των ράντζων που παραμένει «ανοιχτή πληγή» στις εφημερίες μεμονωμένων νοσοκομείων, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς. Η εικόνα των ράντζων που αναπτύσσονται σταθερά στις εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Αττικόν», το «Λαϊκό», το «Γεννηματάς», απασχολεί πολύ το υπουργείο Υγείας, ενώ έχει προβληματίσει και τον πρωθυπουργό.
Οι εκατοντάδες ασθενείς που συρρέουν στις εφημερίες τους και οδηγούν μοιραία σε υπερπληρότητα και ανάπτυξη επικουρικών κλινών, όπως ονομάζονται τα ράντζα από τους αρμόδιους, δίνουν με τον δικό τους τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Μάλιστα, το κύμα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού που έχει απλωθεί στη χώρα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση κι έρχεται να προσθέσει μεγαλύτερο όγκο ασθενών.
Η υπερκάλυψη κλινών σε κάποια νοσοκομεία την ώρα που άλλα μετρούν τις άδειες κλίνες τους, είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επικεφαλής των ΥΠΕ και τους διοικητές των νοσοκομείων. Για το θέμα έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας, που κατέληξαν στη σημερινή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί για τη διαχείριση των ράντζων εστιάζουν είτε στις συνέργειες νοσοκομείων είτε στην αλλαγή των ομάδων εφημερευόντων νοσοκομείων. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η ανακατανομή του βάρους που δέχονται συγκεκριμένα νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τις συνέργειες εξετάζεται κατά περίπτωση είτε η συνεργασία με άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ είτε με ιδιωτικό. Στη δεύτερη περίπτωση, θα επαναληφθεί ουσιαστικά το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθήθηκε κατά τις δύσκολες φάσεις της πανδημίας κορωνοιού όταν τα δημόσια νοσοκομεία που δέχονταν τα γενικά περιστατικά, πλην κορωνοιού, εφημέρευαν μαζί με ιδιωτική κλινική.